Ana Sayfa blog

Arbutin Nedir?

Arbutin Nedir?

Arbutin Nedir?

Siyah nokta ve leke oluşumu gibi nedenler cildin kötü görünmesine yol açar. Bu tarz cilt kusurları, kötü görünümün yanı sıra uzun vadede öz güven kaybına da neden olabilir. Ancak ciltteki kusurları gidermek zannedildiği kadar zor değildir. Arbutin içeren bakım ürünleri kullanılarak kısa sürede cildi eski sağlığına kavuşturmak mümkündür.

Arbutin Ne İşe Yarar?

Arbutin, günümüzde cilt lekeleri için üretilen kişisel bakım ürünlerinde kullanılan en önemli etken maddelerden biridir. Hidrokinon’a yani genellikle cilt rengini açan kremlerde kullanılan etken maddeye göre daha güvenli bir seçenek olması, yoğun biçimde tercih edilmesindeki ana nedendir. Ağırlıklı olarak yabanmersini bitkisinden elde edilen glikozit türü arbutin, tirozinaz enzimini inhibe eder. Yani, daha yalın bir ifade ile arbutin içeren kremler bu enzimin yayılmasını engeller. Bu sayede de ciltte kötü görünüme sebep olan lekelerin kaynağı konumundaki melaninin aşırı miktarda oluşumu engellenir.

Cilt bakım ürünlerinin içeriklerini incelerken arbutin’in iki farklı alt türü vardır. Bunlardan ilki ve en yoğun kullanılanı, alfa arbutin ya da diğer adıyla deoxyarbutin’dir. Diğeri ise beta arbutin olarak isimlendirilir. Beta arbutin, yalnızca yabanmersininden elde edilir. Alfa arbutin ise etken maddenin sentetik formudur. Her iki form da melanin baskılama konusunda eşsiz etkiye sahiptir. Ancak gerçekleştirilen klinik çalışmalar, alfa arbutin’in beta formuna kıyasla daha kararlı olduğuna işaret etmektedir.

Arbutin’in en önemli görevi, hücreler arasında enerji taşımakla görevli adenozin trifosfat (ATP) artışını desteklemektir. Ancak bu görevi yerine getirirken toksik cıva türevleri gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olmaz. Dolayısıyla cilt tedavisinde uzun süre boyunca ve düzenli olarak kullanılabilir. Cilde doğal görünümünü geri kazandırmaya yönelik kozmetik ürünlere %1 ila %3 arasında değişen oranlarda eklenir.

Arbutin içerikli cilt bakım ürünlerini düzenli kullanmanın beraberinde getireceği kazanımlar, yalnızca leke oluşumunun engellenmesinden ibaret değildir. Formülünde bu glikozit türünü barındıran bakım ürünleri vasıtasıyla, daha aydınlık bir cilde sahip olma yolunda önemli bir adım atabilirsiniz. Bu faydasına ilaveten, içeriğindeki doğal özler sayesinde yalnızca birkaç ayı kapsayan düzenli kullanımda cildinizin pürüzsüzleştiğini fark edebilirsiniz.

Arbutin Nasıl Kullanılır?

Arbutin içeren bakım ürünlerini gece ve gündüz cilt bakım rutininize rahatlıkla dâhil edebilirsiniz. Kullanım esnasında öncelikle yüzünüzü hafif bir temizleyici ile olası kirden arındırmanızda fayda vardır. Bu amaç doğrultusunda cilt tipinize uygun herhangi bir toniğe yönelebilirsiniz. İkinci adımda, hyaluronik asit içerikli nemlendiriciyi yüz derisine uygulayarak arbutin’in emilim oranının yükselmesini sağlayabilirsiniz.

Yüzünüze kullanım talimatında önerilen miktarda arbutin’i eşit miktarda sürerek bakım sürecinin bir sonraki aşamasını tamamlayabilirsiniz. Fakat yayma işlemini yavaşça ve yumuşak hareketlerle yapmanız gerekir, aksi halde cildiniz tahriş olabilir. Ayrıca sürecin bu kısmında, alışkanlıklarınıza bağlı olarak arbutin’li cilt bakım ürünlerinin krem ya da serum versiyonlarına yönelebilirsiniz. Her iki türün de günlük ve yoğun bakım rutinlerinde kullanıma uygun çeşitleri bulunmaktadır.

Krem ve serum formundaki ürünlerin cilt tarafından emilimi gayet hızlıdır. Arbutin içeren kremler ve serumlar asıl etkilerini 4-5 haftalık düzenli kullanımda çok daha net biçimde hissettirir. Tabii bu noktada bir detayı atlamamakta fayda vardır. Arbutin’in baskıladığı melanin enziminin temel görevleri arasında cildi zararlı UV ışınlarından korumak vardır. Ancak enzim, arbutin tarafından üretimi kısıtlandığı için bu işlevini eskisi gibi yerine getiremez. Bu eksikliği kapatmak için dışarı çıkmadan önce en az 30 faktörlü güneş kremi sürebilirsiniz.

Arbutin ile Kullanılmaması Gerekenler Nelerdir?

Arbutin inert özelliğe sahiptir. Yani, başka etken maddeler ile kimyasal reaksiyona girmez. Dolayısıyla arbutin ile kullanılmaması gerekenler şeklinde doğrudan bir liste hazırlamaya gerek yoktur. Fakat inert özelliği göz önünde bulundurulup arbutin’in birden fazla etken madde ile karıştırılması, cilt uzmanları tarafından zorunlu haller dışında önerilmez. Arbutin’in farklı ürünler ile karıştırılıp kullanılması cildin ideal yapısını bozacak sonuçlar doğurabilir.

Olumsuz sonuçlarla karşılaşma riskini ortadan kaldırmak için etkisi ve güvenilirlikleri kanıtlanmış formülleri tercih edebilirsiniz. Örneğin, C vitamini ile arbutin’i bir arada kullanabilirsiniz. Zaten çoğu hazır üründe de ciltteki serbest radikalleri etkisizleştirmeye yardımcı olan C vitaminine arbutin ile birlikte yer verilir. Bu ikilinin, aynı zamanda yaşlanma belirtilerini azaltma ve cilt tonunu açma gibi etkileri vardır.

İkinci seçenek olarak arbutin ile niacinamide’i cilt bakımı yaparken birlikte uygulayabilirsiniz. Her iki etken maddeyi içeren serumlar da su bazlıdır. Dolayısıyla uygulama sürecinde sorun yaşama ihtimali son derece düşüktür. Tıpkı arbutin gibi cilde sağlıklı görünüm kazandıran etken madde hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için “,<a href="https://ecomercek.com/niacinamide/">Niacinamide Nedir?</a>,” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

C vitamini ve niacinamide dışında, hyaluronik asit içerikli cilt ürünleri arbutin kompleks krem ve serum çeşitleri ile bir arada kullanılmak üzere cilt bakım rutinlerine dahil edilebilir. Bu iki etken maddenin, arbutin’in etkisini güçlendirdiği ve cildin ölü hücrelerden arınmasına katkıda bulunduğu uzmanlarca belirtilmektedir.

Arbutin’i Kimler Kullanabilir?

Arbutin’i güneş yanığı gibi nedenlerden dolayı cildinde leke oluşumu gözlemlenen tüm bireyler güvenle kullanabilir. Arbutin içerikli kremler ve serumlar, leke oluşumuna ilaveten yaşlanmaya bağlı ciltte oluşan renk değişimlerine karşı da etkileri klinik çalışmalarla kanıtlanmış ürünlerdir.

Arbutin kullananlar nadiren yan etkilerle karşılaşır. En sık gözlemlenen yan etkiler; ciltte tahriş ve bazı durumlarda hafif çatlakların oluşumu, güneşe karşı hassasiyet, bölgesel kızarıklık şeklinde sıralanır. Yan etkilerin ortaya çıkmasında, etken maddeye duyarlılık ana neden konumundadır. Yaşam kalitesini düşürme potansiyeline sahip cilt sorunlarından kaçınmak için kapsamlı uygulamalar gerçekleştirmeden önce cildin küçük bir bölgesinde ürünü test etmek gerekir. Yama testlerinde kesin sonuç almak için 48 saat beklemek önerilir. Bu sürenin ardından ortaya çıkan sonuca göre uygulamaya devam edilebilir veya bir uzmana danışılabilir.

Arbutin gibi cilt bakımında sık kullanılan etken maddeler hakkında bilgi sahibi olmak için ,<a href="https://ecomercek.com/icerik-inceleme/">ürün inceleme</a>, sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

En Çok Okunanlar

Retinol Nedir?

Retinol, yaşlanma ve akne etkilerini azaltmak için cilde topikal olarak uygulanan A vitaminin reçetesiz bir versiyonudur, hakkında daha fazla bilgi için okuyabilirsiniz.

Kırmızı Peeling Nedir?

Kırmızı peeling’in işlevi, kullanım alanları, kullanım şekli ve daha fazlası içeriğimizde. Tüm bunlar ve daha fazlası için The Ordinary red peeling içeriğine okuyabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı Nedir?

Melaleuca yağı olarak da bilinen çay ağacı yağı, yerli Avustralya bitkisi Melaleuca alternifolia'nın yapraklarından damıtılan esansiyel bir yağdır. okuyabilirsiniz.

Arbutin Nedir?

Arbutin; bitkilerden, en yaygın olarak yabanmersini bitkisinden, elde edilebilen veya laboratuvarda üretilebilen bir antioksidandır, cilt bakımı için önemlidir. okuyabilirsiniz.

AHA BHA Nedir?

AHA, alfa hidroksi asit anlamına gelir. BHA, beta hidroksi asit anlamına gelir. AHA ve BHA ne işe yarar, içeren ürünler ve daha fazlası için okuyabilirsiniz.

Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

Güneş kremi seçimi, farklı cilt türlerine uygun seçenekler arasından doğru seçim yapmak için oldukça önemlidir. Farklı cilt tiplerine uygun güneş kremi çeşitleri ve daha fazlası içeriğimizde! okuyabilirsiniz.

Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?

Güneş kreminin kullanım şekli, etkisi açısından oldukça önemlidir. Güneş kreminin sırası, sürülmesi gereken bölgeler, sürülme şekli ve daha fazlası içeriğimizde! okuyabilirsiniz.

Cilt Bakımında Kullanılan Asitler Nelerdir?

Cilt bakımında asit kullanımı oldukça önemlidir. Cilt tipine ve yaşa göre asit seçimi, mevsime göre asit kullanımı gibi bilgiler ve daha fazlası içeriğimizde! okuyabilirsiniz.

Cilt Bakımında C Vitamininin Önemi Nedir?

C Vitamini, cilt bakımında birçok duruma karşı oldukça etkili bir bileşendir. Cilde faydaları, kullanımı, C vitamini seçimi ve daha fazlası için okuyabilirsiniz.

Parafin Nedir?

“Cilt bakımı için kullanılan parafin nedir, cilde etkileri nelerdir?” ve “Parafin nelerde bulunur?” gibi soruların cevapları ve daha fazlası için okuyabilirsiniz.

Greenwashing (Yeşil Yıkama) Nedir?

"Greenwashing (yeşil yıkama) hakkında bilmeniz gerekenler" okuyabilirsiniz.

Doğa Dostu Ürün Nedir?

“Doğa dostu ürün nedir, özellikleri nelerdir?”, “Doğa dostu ürünler nelerdir, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” gibi birçok sorunun cevabı için okuyabilirsiniz.