Cilt Bakımında C Vitamininin Önemi Nedir?
Cilt İçin C Vitamini Kullanımı
Vücudun bağışıklık sistemine olumlu etkisinden dolayı adını sıklıkla duyduğumuz, suda eriyen bir vitamin olan C vitamini cilde faydaları açısından da mucizevi olarak nitelendirilebilecek bir içeriktir. Güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra düzenli kullanımda cildi olumsuz çevresel etkilere karşı korur ve cildin kendi kendini yenilemesine yardımcı olur. Günlük yapılan cilt bakımı, C vitamini içeren ürünler ile doğru bir şekilde desteklendiğinde etkileyici sonuçlar alınmasını sağlar.
Cilt İçin Hangi C Vitamini Kullanılmalı?
C vitaminini cilt bakım rutinine dahil etmek isteyenler ürün ve uygulama alternatiflerini araştırdıklarında karşılarına çıkan seçenekler arasında hangisinin doğru olduğunda karar vermekte zorlanabilir. C vitamini dendiğinde tablet ve efervesan gibi formları ilk akla gelen alternatifler olsa da cildin en verimli şekilde fayda sağlayabilmesi için cilde C vitamini sürmek gerekir. Bu nedenle cilt için C vitamini kullanımında C vitamini cilt serumu ya da C vitamini maskesi tercih edilebilir.
C vitamini, cilt ürünlerinin içeriklerinde askorbik asit, magnezyum askorbil fosfat, tetraheksildesil askorbat gibi çeşitli formlarda bulunur ve bu türevlerin her birinin cilt tarafından emilebilme oranı farklıdır. Alınacak cilt bakım ürününde içindekiler kısmının okunarak C vitamininin hangi formda olduğu kontrol edilmelidir. Cilt bakımında emilim potansiyeli en yüksek olan askorbik asit içeren ürünleri kullanmak C vitaminin olumlu etkilerinin daha net hissedilmesini sağlar.
C Vitamini Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
C vitamini kullanırken bazı önemli noktalara dikkat etmek, C vitamini uygulamasından alınan verimi önemli ölçüde artırır. C vitamini hassas ve değişken bir yapıya sahip olduğundan fazla sıcaklık, hava ile temas ve aydınlık ortam gibi etkenler C vitamininin etkisini hızla yitirmesine sebep olabilir. Bu nedenle C vitamini içeren ürünler buzdolabı gibi karanlık ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Ayrıca yapısında C vitamini bulunan ürünlerin raf ömürleri kısa olduğundan son kullanma tarihinden önce tüketilmesi gerekir.
C vitamininin cilde ne şekilde uygulandığı verimli bir cilt bakımı için önem taşır. C vitamini kullanımından önce cildin yıkanıp temizlenmesi ve cilde tonik uygulanması alınan sonuçlarda büyük fark yaratabilir. Tonik kullanımının C vitamininin etkisini nasıl artırdığı “Tonik nedir?” sorusunun yanıtı ile rahatlıkla anlaşılır. Tonikler yıkama yoluyla çıkmayan kalıntılardan cildi arındırmak için kullanılan özel içeriklere sahip losyonlardır. Gözeneklerin temizlenmesine ve açılmasına yardımcı olarak sonrasında uygulanan serumun cilde etki etmesini kolaylaştırırlar.
C vitamini kullanımı cilt bakımı rutininde yer alan diğer ürünlerin uygulama düzenlerini de değiştirmeyi gerektirir. Soyucu etkileri olan kuvvetli asitlerin C vitamini kullanımından hemen sonra uygulanması tahriş riski oluşturduğundan önerilmez, onun yerine aradan birkaç saat geçtikten sonra uygulanması önerilmektedir. Ayrıca retinol ve benzoil peroksit içeren ürünler de C vitaminini etkisiz hale getirebildikleri için C vitamini ile birlikte kullanılmaları doğru olmayabilir.
C vitamininden yüksek performans almanın bir yolu da dermapen uygulamasıdır. Dermapen biraz teknik bir terim olduğundan ilk etapta ”Dermapen nedir?” sorusu akla gelebilir. Profesyonel bir işlem olan dermapen sırasında, anestezi kremiyle uyuşturulan cilt önce temizlenir, ardından cilde serum sürülüp tek kullanımlık steril iğnelerle serumun cilde daha iyi nüfuz etmesi sağlanır. Eğer cilt için C vitamini serum uygulaması dermapen ile yapılacaksa, işlemi yapan kişinin alanında uzman ve deneyimli olduğuna emin olunması gerekir.
C Vitamininin Cilde Faydaları Nelerdir?
“C vitamini ciltte ne işe yarar?” sorusunun yanıtı C vitamininin çok yönlü bir içerik olduğunu ve cildin sağlıklı olgunlaşması açısından büyük rol oynadığını net bir şekilde ortaya koyar.
Hava kirliliği, zararlı güneş ışınları, sigara dumanı gibi çevresel faktörler ciltte serbest radikallerin oluşumuna neden olur. Serbest radikaller ise cildin solgunlaşmasına, hızlı yaşlanmasına ve kansere davetiye çıkarır. C vitamini güçlü bir antioksidan olduğundan cildin serbest radikallerden arındırılmasına destek olarak, bir yandan yaşlanma karşıtı etki yapıp bir yandan cilde canlılık ve parlaklık verir.
C vitaminin bir faydası da ciltte meydana gelebilecek aşırı melanin üretimini engellemesi ve ciltteki melanin miktarını dengelemesidir. Dolayısıyla düzenli kullanımında cilt lekeleri C vitamini sayesinde gitgide azalabilir hatta tamamen ortadan kaybolabilir. Cilt doğal ışıltısına ve enerjisine yeniden kavuşur.
C vitamini cildin kendi kendini tamir etmesinin yanı sıra esnekliğini ve sıkılığını da korumasını sağlayan kolajen üretiminde kilit bir role sahiptir. C vitamini içiren ürünlerin cilde uygulanması ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesine, kırışık görünümünün azalmasına ve cildin sıkılaşmasına yardımcı olur.
Cilt İçin C Vitamini Seçimi Nasıl Yapılır?
C vitamini seçimi ilk olarak doğru ürüne karar verilmesi ile başlar. C vitamini serumu, cilde faydaları ve kullanım kolaylığı açısından diğer C vitamini içeren ürünlerin arasında öne çıkar. Dolayısıyla C vitaminini cilt bakım rutinine ilk kez dahil etmek isteyenler için serum uygun bir seçenek olabilir.
C vitamini içeren ürünlerde ilk bakılması gereken özellik ürünün içeriğindeki C vitamini yüzdesidir. İyi bir üründe %10-20 oranlarında askorbik asit formunda C vitamini bulunması gerekir. Ayrıca ürünün şeffafa yakın açık renkte ve hafif bulanık görünümlü olması beklenir.
C vitamininin ışıktan ve havadan kolaylıkla olumsuz etkilenmesi nedeniyle C vitamini içeren ürünlerin ambalajı da ürünün dayanıklılığı hakkında fikir verir. Kullanılacak ürünün opak ya da oldukça koyu renkli bir şişede bulunması, açılıp kapanır bir kapak yerine pompalı bir sisteme sahip olması C vitamininin ömrünü uzatır.
C vitamini değişken bir yapıda olduğundan C vitamininden en iyi şekilde verim alabilmek için ürünün formülünde onu dengeleyen ferulik asit ve E vitamini bulunması tercih edilir. Aynı zamanda C vitamininin ciltte az da olsa kuruluk oluşturma ihtimaline karşın cildin nem dengesini destekleyen aloe vera jeli, jojoba yağı ya da hyaluronik asit gibi yardımcı maddelere de ürünün içeriğinde yer verilmesi olumlu olarak değerlendirilir.
Yaz ve Kış Aylarında C Vitamini Nasıl Kullanılır?
C vitamini cildi çevresel faktörlerden korumasından dolayı cilt bakım rutinlerinde her mevsim yer alması önerilir. Ancak mevsimsel değişikliklere bağlı olarak C vitamininin de kullanım şekli ve kullanım zamanı farklılık gösterebilir.
Normalde C vitamini uygulaması günün her saatinde yapılabilir olsa da yaz mevsimlerinde sabahları yüze C vitamini uygulamak daha çok tercih edilmelidir. Güneş kremi sürmeden önce gerçekleştirilecek C vitamini uygulaması güneş kreminin etkisini artırarak cildin zararlı güneş ışınlarına karşı daha iyi korunmasını sağlar.
Kış mevsiminde ise sert hava koşulları cildi, sıklıkla olumsuz etkiler. İç ortamlardaki ısıtma sistemleri de cildin kolayca nemini kaybetmesine sebep olur. Kışın cildin onarılmaya ihtiyacı biraz daha fazla olduğu için C vitamini uygulamasına diğer mevsimlere göre daha çok ağırlık vermek gerekebilir.
C Vitamininin Yan Etkileri Nelerdir?
C vitamini, yüze faydaları ve farklı cilt tiplerine uyumu ile dikkat çeker. Dolayısıyla, yüz bölgesinde dahi yan etki olarak değerlendirilebilecek bir duruma sebep olmaz. Yalnızca sürüldüğünde doğası gereği hafif bir karıncalanma hissi oluşturabilir.
Yine de aktif yapıda bir içerik olmasından dolayı ilk kez kullanacakların C vitaminini rutinlerine adım adım dahil etmeleri tercih edilir. Çok hassas yapıda bir cilde sahip olanların da C vitamini içeren bir ürün kullanmadan önce alanında uzman bir doktora danışmaları önerilir.
C Vitamini Ürününüzün Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?
C vitamini değişken bir yapıya sahip olması ve ortamdan kolayca etkilenmesi nedeniyle raf ömrü kısa olan bir içeriktir. Uygun koşullarda saklanmadığında veya son kullanma tarihi geçtiğinde hızla bozulabilir. Bozulan C vitamini cilde herhangi bir olumlu etki sağlayamayacağı için ürünün atılması gerekir. C vitamini içeren bir ürünün bozulup bozulmadığı renginden, kıvamından ve kokusundan kolaylıkla anlaşılabilir.
C vitamini içeren ürün bozulduğunda mutlaka renk değiştirir. Ürünün rengi koyu sarı, koyu turuncu veya kahverengiye dönüşmeye başladıysa bu, ürünün bozulduğu anlamına gelir.
Bozulan ürünün kıvamında da farklılıklar gözlenir. C vitaminli ürünler bozulduklarında, kıvamları taneli ve yapışkan bir hale gelebilir.
C vitamini içeren ürünün kokusunun hafif ve ferah olması beklenir. Eğer ürünün kokusunda ekşimsi ve hoş olmayan bir değişiklik fark edilirse bu durum ürünün bayatladığına işaret eder.