Your Cart

  • Your cart is empty!
Siparişlerde ücretsiz kargo
Koenzim Nedir?
Ecomercek May 01, 2024 570

Koenzim Nedir?

Koenzim Nedir?

 

Koenzim, enzimlerin organik yapıda bulunan ve protein olmayan kısmıdır. Bu madde içinde bulunan farklı vitamin türleri, vücutta direkt olarak koenzim parçası olarak işlenir. Enzim faaliyetlerinin yürütülmesinde görev alan koenzim, pek çok farklı ürünün içeriğinde kullanılır.

 

Koenzim Q10 Nedir?

 

Doğal, yağda çözünen ve vücudun doğal olarak ürettiği vitamine benzer bir bileşik, “Koenzim Q10 nedir?” sorusunun cevabıdır. Koenzim Q10 ubikinon, Co-Q10, vitamin Q gibi isimlerle de bilinir. Vücudun her hücresinde bulunur ve hücrelerin mitokondrilerinde depolanır. Hücre solunumu, enerji dönüşümü ve ATP üretimi için gereklidir.

 

Koenzim Ne İşe Yarar?

 

Güçlü bir antioksidan olan koenzim Q10, enerji üretme ve hücreleri koruma gibi görevlere sahiptir. Bu anlamda vücut fonksiyonlarının görevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Maddenin bir görevi de hücreleri oksidatif hasarlardan korumak ve yaşlanma belirtilerini geciktirmektir. Protein ve DNA hasarlarına ve serbest radikal oluşumuna karşı da koruma sağlar. Anne bakım ürünleri arasında bulunan koenzim Q10 içerikli takviyeler doktor kontrolünde alınabilir. “Koenzim Q10 ne işe yarar?” sorusuna yanıt alanlar sağlık durumuna göre uygun dozda takviye kullanabilir.

 

Koenzim Q10 Özellikleri

 

Hücreler arasında elektron taşınmasında görev alan koenzim Q10, moleküler ağırlığı yüksek bir bileşendir. Dolayısıyla maddenin emilimi sınırlıdır ve yavaş gerçekleşir. Yağda çözünür ve vücutta her bir hücrede bulunur. Yağlı besinlerle tüketildiğinde daha iyi emilir. Yüksek ısıya karşı dayanıklı değildir. Enerjiyi artırırken bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

 

Koenzim Q10 Neden Hayatımızda Olmalıdır?

 

“Koenzim ne demek?” sorusunun yanıtını öğrenenler, bu maddenin neden kullanılması gerektiğini daha iyi kavrayabilir. Koenzim Q10, hücrelerin hızlı bir şekilde yaşlanmasını önler. Hayati öneme sahip olan organlarda fonksiyonel ve organik bozuklukların ortaya çıkmasının önüne geçebilir. Yaşam kalitesini düşüren ve sağlığı ciddi tehdit eden kolesterol, diyabet, kalp ve göğüs hastalıkları, dişeti hastalıkları gibi rahatsızlıkların önlenmesi ya da bu tedavilere ek olarak kullanılır. Bu nedenle koenzim Q10 takviyesine dikkat edilmesi gerekir.

 

Koenzim Q10 Faydaları Nelerdir?

 

Koenzim Q10 faydaları, bu maddenin enerji üretimi ve antioksidan kaynağı olması ile ilişkilidir. Madde, hücrelerde oksidatif hasar oluşturan serbest radikalleri engeller. Yoğun spor aktivitelerinde bulunanların kas fonksiyonlarını geliştirebilir. Kanser ve diyabet hastalıklarının tedavisine ek olarak kullanılabilir. Bunlara ek olarak bazı akciğer hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir, kalp sağlığını destekleyerek kalp hastalıklarına engel olabilir, beyin fonksiyonlarını destekleyebilir, migren gibi baş ağrılarını geçirebilir ve cilt problemlerinin önüne geçebilir.

 

Koenzim Q10 Eksikliği Nedir?

 

Koenzim Q10 eksikliği vücut için sayısız faydaya sahip olan bu maddenin yaşa bağlı olarak üretiminin azalması anlamına gelir. Yaşlanmanın yanı sıra mitokondriyal hastalıklar, B6 vitamini eksikliği, yetersiz beslenme, stres, Co-Q10 sentezini etkileyen doğuştan ya da sonradan meydana gelen genetik kusurlar, herhangi bir hastalık sonucu doku bozulmaları, kolesterol ve diyabet gibi hastalıkların tedavilerinde kullanılan ilaçların yan etkisi nedeniyle de vücutta bu madde eksilebilir.

 

Bu bileşenin eksikliğinde böbrekler, karaciğer, pankreas, beyin ve kalp başta olmak üzere çeşitli organlarda fonksiyon bozuklukları görülebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunduğu için takviyelerin bazı kanser hastalıklarının birincil tedavilerinin ardından kullanılmasının yararlı olacağını belirten çalışmalar bulunur. Yapılan araştırmalar, bazı kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde de koenzim Q10 seviyesinin düşük olduğunu gösterir.

 

Koenzim Nasıl Kullanılır?

 

Koenzim Q10, besinler yoluyla alınabildiği gibi kapsül, oral sprey ya da tablet formdaki takviyeler ile temin edilebilir. Takviye koenzim Q10 kullananlar en yüksek etkiyi düzenli ve uzun süreli kullanımda görür. Bu madde yağda çözündüğü için takviyelerin yemekten sonra tok karna alınması tavsiye edilir. Genellikle günde 1-2 kez tablet ya da sprey kullanımı uygundur ancak ürünlerin kullanım şekli ve dozu değiştiği için hekim kontrolünde kullanılması faydalı olur.

 

Koenzim Q10 Hangi Besinlerde Bulunur?

 

Yaşlanma ile birlikte vücut tarafından daha az üretilen bu maddenin dışarıdan takviye edilmesi gerekir. Bu nedenle çoğu kişi “Koenzim Q10 hangi besinlerde bulunur?” merak edebilir. Koenzim Q10, hayvansal protein kaynaklarında ve bazı sebzelerde yüksek oranda bulunur. Tavuk, kırmızı et, böbrek ve karaciğer gibi sakatatlar, alabalık ve sardalya gibi balıklar ve yumurta bu maddeyi doğal yollardan almak isteyenler tarafından tüketilebilir. Karnabahar ve brokoli ise diğer sebzelere göre daha fazla miktarda koenzim Q10 içerdiği için iyi birer bitkisel kaynaktır. Bunların dışında portakal, çilek, ıspanak ve susam tohumunda da koenzim Q10 bulunur. Ayrıca, “Papatya çiçeği özü nedir?” sorusunun yanıtını araştıranlar ise antioksidan etkiye sahip doğal bir ürünle karşılaşır.

 

Koenzim Q10 Vücutta En Çok Nerede Bulunur?

 

“Koenzim Q10 nelerde var?” sorusunun yanıtı ile birlikte bu bileşenin vücutta bulunduğu organlar da merak edilebilir. Koenzim Q10, her hücrede yer alsa da vücutta en çok metabolizma hızı yüksek olan ve yüksek enerjiye ihtiyaç duyan böbrek, kalp, karaciğer, pankreas ve dalak gibi organlarda bulunur.

 

Koenzim Q10’un Cilde Faydaları

 

Güneş ışınları ve hücresel hasar nedeniyle zamanla nem oranı azalan ve katmanları incelen ciltte pek çok problem meydana gelebilir. Koenzim Q10 cilde faydaları arasında yaş almaya bağlı olarak görülen kırışıklık ve ince çizgi oluşumunun önüne geçmesi bulunur. Anti-aging etkiye sahip olduğu için pek çok kozmetik ve dermokozmetik üründe bu maddeden yararlanılır. Cilt bakımı rutinine günlük kullanıma uygun tablet formda koenzim Q10 eklenebilir.

 

Günlük Kaç Mg Koenzim Q10 Alınmalıdır?

 

Koenzim Q10 kullanım miktarı ihtiyaca göre değişkenlik gösterir. Cilt sağlığını iyileştirmek ya da enerji seviyesini artırmak amacıyla günlük kullanımda 100 mg yeterli olabilir. Ancak günlük kullanımın dışında ciddi hastalıklar nedeniyle koenzim Q10 200 mg ve daha yüksek dozlarda da alınabilir. Uygun miktarın öğrenilmesi için kişilerin bir sağlık uzmanına danışması faydalı olur. Bu madde genel olarak güvenli kabul edildiği için koenzim Q10 zararları yok denecek kadar azdır ancak doz aşımında uykusuzluk, yorgunluk, baş dönmesi, ışık hassasiyeti gibi koenzim Q10 yan etkileri görülebilir. Bu nedenle tavsiye edilen dozdan fazlası kullanılmamalıdır.