Your Cart

  • Your cart is empty!
Siparişlerde ücretsiz kargo
Skinimalism Nedir?
Ecomercek May 01, 2024 197

Skinimalism Nedir?

Hem cilt bakımı hem de makyaj konusunda birçok ürünün olması kafa karışıklığına neden olabilir. Bununla birlikte çok fazla ürün kullanmak da istenmeyen cilt problemlerinin oluşmasına yol açabilir. Ayrıca yoğun ve abartılı görünüm yerine son zamanlarda makyaj trendi olan “yokmuş gibi makyaj” ve “temiz görünüm” de birçok kişinin tercihi haline gelmektedir. Bu noktada sadeleşmeye gitmek ve daha az ürünle daha etkili çözümlere kavuşmak isteyenler için “skinimalism” ideal bir seçenektir.

Cildine değer veren, doğallığı hayatının her alanına taşımak isteyen ve ürün fazlalıklarından kurtulmak isteyenler “Skinimalism nedir?” sorusunun cevabını merak edebilir. Skinimalism’in anlamı, “cilt bakımında minimalizm” olarak açıklanabilir. Doğal güzellik her geçen gün önem kazanırken skinimalism de sağladığı faydalar ile dikkat çeker. Aydınlık, ışıltılı ve sade görünüm için etkili bu yöntem, gereksiz ürün kullanımının önüne geçtiği gibi cilt bakımı ve makyaja ayrılan sürenin de azaltılmasına yardımcı olabilir.

Skinimalism ile Cilt Bakım Rutini

Skinimalism ile sadeleşen cilt bakım rutinleri, yalnızca ihtiyaç duyulan ürünlerle yapılır. Farklı serumlar, çeşitli nemlendiriciler, yüz temizleme ürünleri, göz altı bantları ve daha fazlası yerine cildin ihtiyaç duyduğu minimum sayıdaki ürünle oluşturulan bir cilt bakım yöntemidir. Diğer bir deyişle kozmetikte skinimalism trendini uygulamak için; kişiler, cildinin ihtiyacı olan ürünlerden vazgeçmek zorunda değildir. 

Skinimalism, cildin sağlıklı olması için her gün pek çok farklı ürünü art arda uygulamanın gerekli olmadığını, cildin doğal bariyerin korunması için minimal bir bakımın yeterli olduğunu anlatır. Özellikle bilinçsiz bir şekilde uygulanan ve birlikte kullanılması önerilmeyen içeriklerin aynı rutinde kullanımı ciltte tahriş, kızarıklık, kuruluk gibi birçok soruna yol açabilir. Az ve etkili ürünlerle cilt bakımı yaparak cilt sağlığını korumayı hedefleyen skinimalism, gereksiz ürün kullanımının önüne geçilmesini sağlar. Aynı zamanda bunun bir sonucu olarak tüketimi azaltıp doğanın korunmasına da yardımcı olur.

Skinimalist bir cilt bakımı rutini oluşturmak isteyenler, öncelikle cildinin neye ihtiyacı olduğunu öğrenerek planlamaya başlayabilir. Örneğin kırışıklıklar ve çizgiler gibi yaşlanma belirtileriyle karşılaşan kişiler, bakım rutinlerine peptit içeren kremleri ekleyebilir. “Peptit nedir?”, sorusu cevaplanacak olursa; vücutta doğal olarak bulunan ancak yaşlanmayla birlikte azalması sonucunda ciltte değişimlere neden olan, proteinlere göre daha az miktarda aminoasitten oluşan ve proteinin küçük parçalara ayrılmış halidir.

Daha az ürünle etkili bir cilt bakımı yapmak isteyen herkesin kullanması gereken kozmetik ürün ise güneş kremidir. Sadeleşmeye gidilse dahi güneş koruması her zaman cilt bakımının en önemli adımı olduğundan cilt tipine uygun bir güneş kremi seçilerek bu ürünün her gün kullanılması gerekir. Gün sonunda cilde uygulanan her ürünün iyi bir şekilde arındırılması için ise yine cilt tipine uygun bir yüz temizleme jeli ve tonik kullanılmalıdır. Bu noktada “Tonik nedir?” sorusunun cevabını merak edenler olabilir. Tonik, gün boyunca makyaj ve çevresel etkiler sebebiyle dolan gözeneklerin derinlemesine temizlenmesine yardımcı bir üründür.

Skinimalism ile Makyaja Yeni Bir Yorum

Doğal güzellik yöntemleri arasında hızlı bir yükselişe geçen skinimalism trendi, cildin mükemmel görünmesini amaçlamaz, doğal haliyle de güzel olduğunu vurgular. Tabii ki bunun için renkli göz makyajlarından ya da gösterişli dudaklardan vazgeçmek gerekmez. Ancak çiller ya da renk eşitsizlikleri gibi özellikler için kat kat kapatıcı ürün uygulamak yerine doğal güzelliğin ön planda olduğu makyajlar tercih edilir.

Skinimalist bir rutin oluşturmak için yalnızca temel ürünler yeterli olur. Başka bir deyişle skinimalist bir makyaj için fondöten, kapatıcı, kontür, bronzer gibi çeşit çeşit ten makyajı ürününe gerek yoktur. Skinimalist makyaj sayesinde cildin doğal parlaklığı vurgulanır. Bununla birlikte rengarenk göz ve dudak ürünleriyle istenen görünüm elde edilebilir.

Skinimalism Makyajı Nasıl Yapılır?

Skinimalist makyaj aslında doğal güzellik makyajı olarak da adlandırılabilir. Skinimalist bir makyaj için öncelikle cildin iyi şekilde temizlenerek nemlendirilmesi gerekir. Yoğun ve mat yapılı olmayan bir kapatıcı, görünmesi istenmeyen noktalara uygulanabilir. Yokmuş gibi bir makyajın en önemli adımı olan kirpiklere uygulanan kıvırıcı ve maskara, bakışlara anlam kazandırır. Aynı şekilde kaşlar da taranarak şekil verildiğinde doğal ama göz alıcı bir görünüm sağlanabilir. 

Fondöten olmasa da cilde biraz daha canlılık katmak için bronzer veya allık uygulaması yapılabilir. Dudak rengine yakın tonda bir ruj da temiz görünümün en önemli adımları arasındadır. Bunlar dışında ise isteğe bağlı olarak biraz daha parlaklık için highlighter ve ışıltılı farlar kullanılabilir. Doğal makyaj ürünleri ile yapılan bu uygulama sayesinde sade, canlı ve doğal bir görünüm elde edilir.

Skinimalism Nasıl Uygulanır?

Sürdürülebilir ve doğal bir yaşam tarzını benimseyenler arasında gözde olan skinimalism akımını hayatına uyarlamak isteyenler birden fazla işlev sunan ürünler tercih edebilir. Böylece daha az tüketim sağlanır ve daha az atık üretilmiş olur. Buna ek olarak ürün alırken kozmetikte hayvan testi yapmayan markalar arasından seçim yapıldığı takdirde cilt bakım rutini ve makyajı canlılara saygılı şekilde yapmak da mümkün hale gelir.

Bilinçli bir bakım rutini oluşturulmasını hedefleyen skinimalism için ilk olarak cildin ihtiyaçları iyi analiz edilmeli ve bu ihtiyaçlar için hangi ürünlerin gerektiğine karar verilmelidir. Bu noktada ihtiyaçları aynı anda karşılayabilecek çok fonksiyonlu ürünler kullanılabilir. Bakım rutininin olmazsa olmazları temizlik, nemlendirme ve güneşe karşı korumadır. Bu adımlar için cilt tipine uygun ürünler seçilir. Ayrıca doğallığın ön planda tutulduğu skinimalist makyaj için cildin doğal görünümünü engelleyen ürünler kullanılmaz.

Yalnızca gerekli malzemelerin kullanılarak cildin ihtiyaç duyduğu bakımın yapılması sayesinde sağlıklı ve parlak bir cilt elde edilebilir. Skinimalist bir cilt bakım rutini uzun vadede cildin güzelleşmesine yardımcı olur ve yoğun kapatıcı ürünlere gerek kalmaz. Az ürünle öz bir bakım yapılarak cilt sağlığını desteklemeyi mümkün hâle getiren skinimalism, cilt bakımında tüketime değil ihtiyaçlara öncelik veren bir cilt bakım şeklidir.