Your Cart

  • Your cart is empty!
Siparişlerde ücretsiz kargo
Slugging Cilt Bakımı Nedir?
Ecomercek May 01, 2024 280

Slugging Cilt Bakımı Nedir?

Cilt bakımı konusunda öne çıkan ve Güney Kore’de yaygın olarak şekilde uygulanan slugging, her geçen gün daha da popüler hâle gelmektedir. Son zamanlarda sıklıkla duyulan bu terimle birlikte birçok kişi “Slugging nedir?” ya da “Slugging ne demek?” sorularının cevabını merak ediyoer. Slugging, aslında ismini salyangozlardan alır. Salyangozların hareket ederken arkalarında bıraktıkları sıvı, bu yöntemin çıkış noktasıdır.

Özellikle kuru cilt tipine sahip olan kişilerin ciltlerini iyi bir şekilde nemlendirmelerini sağlayan bu yöntem aynı zamanda dolgun bir görünüm oluşturulmasına da katkıda bulunur. Slugging yönteminde hedef nemin cilde hapsedilmesini sağlamaktır. Bu sayede cilt nemlendirilirken parlak ve sağlıklı bir görünüm de elde edilir. Bunun yanı sıra yalnızca yüz için değil, aynı zamanda vücut için de uygulanabilir olması büyük bir avantajdır. Ancak bu yöntemin uygulanması için cilde nem veren ürünlerin belirli bir sıra ile kullanılması önemlidir. 

Slugging Ne İşe Yarar?

Slugging cilt bakımı, cildi yoğun şekilde nemlendirir. Yoğun nemlendirme için bu yöntemde hyalüronik asit içeren ürünlerden faydalanılır. Hyalüronik asit, cildin nem tutma kapasitesini artıran son derece önemli bir asittir. Slugging yönteminde de cildin neme doyması hedeflendiğinden hyalüronik asit serumları bu bakım rutininin vazgeçilmez bir parçasıdır. Kullanıcılar isterse serum yerine hyalüronik asit içeren kremler de tercih edilebilir.

Yeterli nemlendirmeyi sağlamak için merhem kıvamındaki nemlendirici ürünler de bu rutinde kullanılır. Yoğun kıvamlı bu nemlendiriciler, rutinin en önemli basamağıdır. En yüksek verimin sağlanması için ise rutinin gece uygulanması gerekir. Gece, cildin en kuru ve en susuz olduğu zamandır. Ayrıca gece boyunca cilt başka hiçbir etki altında kalmaz ve kendini yeniler. Göz altını nemlendirmek ve kırışıklıkların önüne geçmek için de “eye slugging” uygulanabilir.

Slugging Nasıl Yapılır?

Kuru cilt tipine sahip kişiler “Slugging nasıl yapılır?” sorusunu araştırabilir. Slugging yönteminin ilk adımı, her cilt bakım rutininde olduğu gibi, bir temizleme jelidir. Cilt tipine uygun bir temizleme jeli ile ciltteki makyaj kalıntıları, ölü deri ve kirleri arındırmak gerekir. Cildi kurutmadan nazikçe temizlemeye yardımcı olan bir yüz temizleme jeli, cildin nemli kalmasına da yardımcı olur. 

Cildin temizlenmesinden sonra ise slugging yönteminin ilk püf noktası uygulanır. Yıkama aşamasından sonra kurulama yapılmaz ve cilt ıslak bırakılır. Daha sonra hyalüronik asit içeren serum uygulanır. Bu sayede cilt yüzeyinde kalan su molekülleri rahatlıkla cildin alt kısmına taşınır. Dolayısıyla, cilt iyice nemlenir. 

Slugging yönteminin son adımı ise cildi nemlendirmektir. Ancak bu rutinde herhangi bir nemlendirici kullanılmaz. Merhem formundaki yoğun nemlendiriciler tercih edilir. Bunun nedeni ise bu ürünlerin nemi hapsetme kapasitesinin daha yüksek olmasıdır. Vazelin, aloe vera jel veya hyalüronik asit maskesi gibi yoğun nemlendirme sağlayan ürünler bu adımda kullanılabilir. Hyalüronik asit içeren kremler de nemi hapsetme konusunda yardımcı olacağından bu aşamada tercih edilebilir.

Slugging Vaseline Nasıl Yapılır?

Slugging yöntemine uygun şekilde oluşturulan bir cilt bakım rutininde en sık kullanılan nemlendirici merhemlerden biri vazelindir. Son derece yoğun bir yapısı bulunan vazelin, cildin üzerinde bir bariyer oluşturur. Sahip olduğu yoğun yapı sayesinde nemlendirirken aynı zamanda tıkayıcı etki göstererek hyalüronik asidin sağladığı nemin cilde hapsolmasını sağlar.

Slugging yöntemini uygulamak için temizleme ve serum adımından sonra gelen nemlendirme aşaması için vazelin seçilebilir. Cilt üzerine her noktada eşit olacak şekilde bir tabaka halinde vazelin sürülür. Uzun saçlı kişiler saçlarına vazelin bulaşmaması için saçlarını toplayabilir. Aynı şekilde yastık kılıfına geçmesini önlemek için ise yastık üzerine bir havlu serilebilir.

Tüm bu adımlardan sonra ertesi günün sabahında cilt iyice nemlenmiş olur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, ertesi sabah vazelinin mutlaka ciltten arındırılması gerektiğidir. Nazik ve cilt tipine uygun bir yüz temizleme jeli ile yüz yıkanarak cilt yoğun kıvamlı nemlendiriciden arındırılır.

Slugging Cilt Bakımının Faydaları ve Zararları

  • Slugging yöntemi ile oluşturulan bir cilt bakım rutini, nem kaybını önlemeye yardımcı olur. Yoğun yapılı ve fiziksel bir bariyer oluşturmaya yardımcı olan merhemler cilt yüzeyine uygulandığında transepidermal su kaybının, yani suyun ciltten buharlaşmasının önüne geçer. Transepidermal su kaybı, yaş ilerledikçe ortaya çıkan doğal bir durumdur. Yaş aldıkça hem cilt kurur hem de cilt bariyerinin işlevi azalır. Ancak slugging, transepidermal su kaybının bir kısmını engelleyerek cildin nemli kalmasına yardımcı olur.
  • Slugging yönteminin bir faydası da cildi zararlı etkenlere karşı koruma altına almasıdır. Sıcak ve kuru hava, ciltteki nemi emerek kuruluğa neden olabilir. Cilt bakım ürünlerinde yer alan kimyasallar ve, çevresel faktörler gibi birçok nedenle cilt hızla kuruyabilir. Cilt bakım rutinine eklenen bir yoğun yapılı bir nemlendiricinin yarattığı koruyucu tabaka ile cilt bu etkenlere karşı korunmaya alınır. 
  • Slugging, ciltte doğal olarak bulunan yağlar olan lipit’lerin de korunmasını sağlar. Cilt lipit’leri, cildin yapısını ve işlevini koruyan önemli temel bileşenlerdendir. Lipit’lerin ciltte tutulması sayesinde ile; ciltteki nem oranı yükselir, bakteri ve diğer zararlı organizmalar ciltten uzak tutulur ve, cilt elastikiyeti korunur. 

Bu kadar faydası olmasına rağmen slugging herkes için doğru bir yöntem değildir. Yağlı veya akneye eğilimli cilt tipine sahip ve yüzünde açık yara ya da enfeksiyon olan kişiler slugging yöntemi yaptığı takdirde istenmeyen sonuçlar oluşabilir. Akneyi şiddetlendirmeye, enfeksiyonun veya yaranın iyileşmemesine ya da geceleri terleyen kişilerde isilik oluşumuna yol açabilir. Kuru ciltli kişilerde de akne oluşumuna neden olmaması için vazelin gibi merhemlerin altına yağ bazlı ürünlerin uygulanmaması gerekir.