Your Cart

  • Your cart is empty!
Siparişlerde ücretsiz kargo
Yüz Kesesi Nedir?
Ecomercek May 01, 2024 2,178

Yüz Kesesi Nedir?

Deri; dermis, epidermis ve cilt altı dokuları olmak üzere farklı katmanlardan oluşur. Bu katmanların kalınlığı ise vücut bölgelerine göre değişiklik gösterir. Epidermis yüz ve boyun bölgelerinde incelirken sırt, el ve ayaklarda kalınlaşır. Cildin bu dış katmanı, bir döngü içinde deri tabakasını değiştirir. Cildin dış yüzeyinde bulunan hücreler ölür ve burada bir katman oluşturur. İnsanlarda bu ölü derinin oluşması ve atılması ortalama 28 gün sürer. 

Kese, ölü derinin cilt yüzeyinden arındırılması başta olmak üzere çeşitli amaçlarla uygulanır. Kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olan yüz kesesi, doğru ürünlerle yapıldığında rahatlamayı sağlar. Gözeneklerin açılmasına yardımcı olup siyah nokta oluşumunu engelleyebilir. Özellikle sebum dengesinin bozulduğu yağlı ciltlerde sivilce ve akne oluşumunu azaltabilir. Cilt yüzeyinde biriken yağ, toz ve kirin atılması ve toksinlerin atıldığı kanalların tıkanmaması için yüz temizleme kesesi kullanılması uygun bir yöntemdir.

Yüz Kesesi Nasıl Kullanılır?

Kullanılan kese tipi fark etmeksizin, yumuşak ve nazik hareketler yapılması, “Yüz kesesi nasıl yapılır?” sorusunun cevabını verir. İnce, orta ve sert lifler arasından seçim yaparken cilt tipi göz önünde bulundurulabilir. Yağlı/karma ve normal cilt tipi için kabak lifi ve ipek keselerden biri tercih edilebilirken kuru ve hassas ciltlerde durum farklıdır. Tahriş ve kızarıklıklara meyilli olan kuru ciltler üzerinde yumuşak dokulu ipek keselerin kullanılması faydalı olur. 

Kabak Lifi Yüz Kesesi Nasıl Kullanılır?

Kabak lifi, sarı çiçeklere sahip olan ve hızla büyüyen, bir tür kabaktan elde edilir. Bitki yeterince büyüdükten sonra liflerine ayrılır ve farklı amaçlarla kullanılabilir. Kabak lifi yüz kesesi de kullanım amaçlarından biridir. Kuru haldeyken oldukça sert bir yapıya sahip olan bu ürünler, tıpkı normal bir kese gibi kullanılsa da dikkatli olunması gerekir. Sert formun yumuşaması amacıyla kabak lifi keseler suda bekletilebilir. Dokusu yumuşayan ürünler, ölü derinin arındırılması amacıyla yüzde kullanıma uygun hale gelir. 

Bu ürünlerin yüzde kullanımında süre büyük önem taşır. Yüz, vücutta en hassas bölgelerin başında geldiği için kabak yüz kesesi kullanımının kısa tutulması ve uygulamanın çok bastırmadan, nazikçe yapılması faydalı olur. İşlemden önce doğal sabunlar ya da yüz temizleme ürünleri ile yüzde köpük oluşturulabilir. Ardından, kese dairesel ve yumuşak hareketlerle uygulanmalıdır. Sert yapılan uygulamalar derinin tahriş olmasına ve kızarıklığa neden olabilir.

İpek Yüz Kesesi Nasıl Kullanılır?

İpek yüz kesesi, doğal yapısı ve yumuşak dokusu ile hassas ciltler dahil her cilt tipinin kullanımına uygundur. Yüz ve boyun bölgelerindeki deri, vücudun geri kalanına göre daha ince olduğu için ham ipekten elde edilen ürünlerin kullanımı idealdir.

İpek kese kullanılmadan önce gözeneklerin tamamen açılması için sıcak buhar banyosu yapılabilir. Buhar, cilt yüzeyinde bulunan kir ve tabakaların kolay çıkmasını ve derinin nemlenmesini sağlar. Buhar banyosunun ardından birkaç dakika ılık su ile yüzü yıkamak, uygulama sırasında cildin çizilmesini büyük ölçüde azaltır.

Yağlı ve normal cilde sahip kişiler, ipek kese kullanmadan önce yüzlerine temizle jeli ya da sabun gibi harici bir ürün uygulamayabilir çünkü ipek kese yapısı gereği yumuşaktır. Boyundan başlayarak alına doğru dikey ve nazik hareketlerle keseleme işlemine başlanabilir. Ardından elmacık kemikleri ve yanaklar dairesel hareketlerle temizlenir. Derinin daha da inceldiği bu hassas bölgelere kese yapmak, var olan kırışıklıkların açılmasını sağlarken yeni kırışıklık oluşumunu engelleyebilir. İşlem sırasında derinin tahriş olmaması için cilde çok fazla baskı uygulamamak faydalı olur. İpek yüz kesesi kullananlar, işlemin ardından keseyi su ile yıkayabilir ve hava sirkülasyonunun olduğu bir yerde kurutabilir.

Yüz Kesesi Kaç Günde Bir Yapılmalı?

Cilt bakımı için yüz kesesi haftada en fazla 1 kez yapılmalıdır. Bununla birlikte uygulama sıklığı cilt problemlerine göre belirlenebilir. Hassas ciltler, bu tür peeling uygulamaları nedeniyle zarar görebilir. Cilt yüzeyinde tahriş ve kırışıklık yaratmamak amacıyla uygulamanın iki haftalık ya da aylık periyotlarla yapılması faydalı olur. 

Yüz Kesesi Yapmak Zararlı Mıdır?

Yüze kese yapmak normalde zararlı olmasa da cilt tipine uygun ürünün seçilmemesi ve işlemin sert, hatalı yapılması nedeniyle cilt zarar görebilir. Yüzün ve vücudun geri kalanının deri inceliği aynı olmadığı için işlem sırasında dikkatli olunması gerekir.

Yanlış uygulamalar nedeniyle meydana gelen yüz kesesi zararları şunlardır:

  • Keselerin sert yüzeyi yağ tabakasının zarar görmesine ve derinin çizilmesine neden olabilir.
  • Cilt yüzeyinde kızarıklık, tahriş, lekelenme görülebileceği gibi kılcal damarların çatlaması nedeniyle kalıcı izler oluşabilir.
  • Yüz kesesi kullanımı derinin kurumasına neden olabilir. Özellikle kuru cilt tipine sahip olan kişilerin cildi daha da kurutmamak amacıyla yumuşak ipek kese kullanması faydalı olur. Kese işleminden önce yüz temizleme jeli, sonra nemlendirici uygulanarak olası zararların önüne geçilebilir.
  • Cildin nem dengesi bozulabilir. Bu durumda, özellikle kuru ciltler üzerinde, kırışıklık meydana gelebilir.
  • Cildin dış katmanı olan epidermis, dışarıdan gelen zararlı ve yabancı maddeleri cilt yüzeyinde tutarak bu maddelerin daha alt tabakalara geçişini önler. Yanlış kese uygulamaları ise epidermise ve cilt yüzeyine zarar verdiği için uzun vadede deri hastalıkları ortaya çıkabilir.

Yüz kesesi kullananların cilt problemlerine göre uygulama yapması gerekir. Sivilce ve akne sorunu bulunan kişilerin de yüz keselemeye temkinli yaklaşması faydalı olur. Özellikle kabak lifinden elde edilen keseler ile sert bir şekilde yapılan uygulamalar nedeniyle yüzdeki sivilceler yara haline gelebilir ya da yüze yayılabilir. Bu durumda kalıcı izler ortaya çıkabilir. 

Yüz Kesesinin Faydaları

Doğru uygulama yapıldığında yüz kesesi faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Gözenekler açıldığı için ciltte oluşan batık problemlerinin önüne geçilebilir. 
  • Özellikle yağlı ciltlerde fazla yağın atılması ve sebum dengesinin düzenlenmesi sağlanır.
  • Yüz yıkama kesesi ile cilt üzerinden ölü deri atıldığı için deri daha fazla oksijen alabilir.
  • Akne ve sivilce oluşumu en aza indirilebilir.
  • Aşırı sebum, kir ya da makyaj kalıntıları nedeniyle tıkanan gözenekler açılır ve zaman içinde gözeneklerin görünümü hafifleyebilir.
  • Masajla uygulanan yüz kesesi sayesinde kan dolaşımı hızlanabilir ve düzenli hale gelebilir.
  • Gözeneklerin açılması sayesinde siyah noktalar da temizlenirken yeni siyah nokta oluşumunun önüne geçilebilir.
  • Cilt tonunda meydana gelen farklılıklar azalabilir. Bu sayede yüze uygulanan makyaj daha dengeli ve pürüzsüz görünebilir.
  • İpek ve kabak lifi yüz kesesi faydaları arasında cilde ferahlık ve canlı ve sağlıklı bir görünüm vermesi bulunur.
  • Yüz keselemenin faydalarından biri de kullanılan cilt bakım ürünlerinin etkisinin artmasıdır. Yüze uygulanan maskeler, serumlar ve kremler, açık ve temizlenmiş gözenekler sayesinde derinin alt katmanlarına daha iyi nüfuz edebilir.

Yüz peelingi ne işe yarar?” merak edenler daha fazla bilgi edinebilir.