Sepetiniz

  • Sepetiniz boş!
Siparişlerde ücretsiz kargo
BB Krem ve CC Krem Nedir?
Ecomercek May 01, 2024 107

BB Krem ve CC Krem Nedir?

BB Krem ve CC Krem Nedir?

Son zamanlarda bakım ve güzellik ürünlerinin yer aldığı raflarda fark edilir ölçüde çeşitlenme yaşanıyor. Bu çeşitliliğin altında yatan sebeplerin başında ise her bir cilt tipi ile bağdaşan farklı ürünlerin ortaya çıkması geliyor. Cilt bakımı ve makyaj ürünleri söz konusu olduğunda cilt tipine, yaşa ve istenen etkiye uygun ürünlerin kullanılması oldukça önemli.

Makyaj ve cilt bakımını bir arada sunan BB ve CC kremler, doğal ve sağlıklı bir görünümün peşinde olanların ilk tercihleri arasında yer alıyor. Bu ürünler, hem makyaj tamamlayıcısı olarak kapatıcı ya da fondöten gibi hem de nemlendirici alternatifi olarak kullanılabiliyor. Bazı BB ve CC kremlerin sahip oldukları güneş filtreleri sayesinde güneş kremi kullanımı yerine de geçebildiği söyleniyor. BB ve CC kremin içeriklerinin benzer olmasına rağmen, aralarındaki fark ürünlerin ciltteki etkisinde görülüyor.

BB krem, cilt bakımı sağlayan bileşenleri sayesinde günlük kullanıma uygun kapatıcılığın yanı sıra ciltte ferahlık sağlar ve cildi dış etkenlere karşı korur. CC krem ise renk düzenleyici olarak etki eder ve cilde canlı ve dengeli bir ton kazandırır. Bunun yanında ciltteki kızarıklıkları ve lekelerin görünmesini engeller. Her ne kadar günlük kullanım için ideal olsalar da; yağlı, kuru ya da akne üretmeye yatkın ciltlerin her biri için BB krem ile CC krem arasındaki fark konusunda bilgi sahibi olmak oldukça önemli. 

BB Krem Ne İşe Yarar?

BB krem, Güney Kore güzellik sırlarını şirin ambalajlar ve tüpler içerisinde dünyaya yayan K-Beauty kültürünün başlıca ürünlerinden biri olmasıyla tanınır. Orta seviye kapatıcılığa, cildi besleyen içeriğe ve cilt koruyucu özelliklere sahip olan bu kremler oldukça fazla kullanıcı tarafından tercih ediliyor. 

Açılımı “beauty balm”, yani “güzellik balsamı” olan BB krem; içerisindeki cilt koruyucu, nemlendirici ve aydınlatıcı bileşenleri sayesinde cilt bakım ürünü etkilerine sahip olsa da aslen kapatıcı niteliğine sahip bir makyaj ürünü olmasıyla ön plana çıkıyor. BB kremler, farklı marka ve içerikte üretilmelerine göre; güneş koruyucu etki veren bileşenler, yaşlanma karşıtı veya kirliliğe karşı koruma sağlayan antioksidanlar da içerebiliyor. 

BB Krem Nasıl Uygulanır?

BB kremi cilde uygulamanın çeşitli yolları mevcut olduğu için uygulama yöntemi seçilirken elde edilmek istenen görünüm belirleyici oluyor. Doğal ve gündelik bir makyajda, BB krem elle sürülerek hafif etkili bir fondöten yerine tek başına tercih edilebilirken; etkiyi biraz daha artırmak isteyenler, fırça veya makyaj süngeri kullanarak doğallıklarını yitirmeden orta seviye kapatıcılık yakalayabiliyor. Bakım rutinine hem kapatıcı hem koruyucu bir ürün dahil etmek isteyenler ise BB kremi cilt bakımı sonrasında ince bir tabaka halinde sürerek nemlendirici olarak kullanabiliyor.

BB kremi göz çevresi ve dudak hariç yüzün her bölgesinde kullanılabiliyor. Yüzün 5 kilit bölgesi olarak ifade edilebilecek alın, burun, her iki yanak ve çene bölgelerine BB krem uygulanarak tamamlanmış bir görüntü elde edilebiliyor. BB krem uygulandıktan sonra ise üzerine kapatıcı, allık gibi istenen makyaj ürünleri sürülerek cilt makyajı tamamlanabilir.

BB Krem Hangi Ciltler için Uygundur?

İçeriğinde her cilt tipine uygun ve faydalı bileşenler olması nedeniyle BB krem tüm cilt tipleri tarafından kullanılabilir. Kullanıcılar, nemlendirici veya matlaştırıcı özelliğe sahip BB krem çeşitleri arasından seçim yapabilir. Nemlendirici etkili BB kremler kuru cilt tipine sahip kullanıcılar tarafından tercih edilirken, yağlı cilt tiplerine sahip kullanıcılar ise matlaştırıcı özellikli BB krem çeşitlerini tercih edebiliyor. 

CC Krem Ne İşe Yarar?

“Color control” diğer bir ifadeyle “renk düzeltici” anlamını taşıyan CC krem, isminin de ortaya koyduğu gibi cilt renginde dalgalanmalar yaratan kızarıklık, ton farklılığı, sivilce ve akne izi üzerinde eşitleyici renk etkisi sağlıyor. Bu ürünler, çoğunlukla BB kremden daha ince yapıya sahip olmasına rağmen daha yüksek kapatıcılığa sahip oluyor. CC kremler, kapatıcılığın yanı sıra; cilt koruyucu, aydınlatıcı, sıkılaştırıcı ve güneş koruyucu fonksiyonlar da gösterebiliyor.

Ten rengi düzenleyici CC krem, UV-A ışınlarından korunma ve yaşlanmayı geciktirme konusunda belirgin etki gösteriyor. Güneş kremi seçimi için önem taşıyan SPF, yani güneş koruma faktörü, pek çok CC kremin içerisinde yer alıyor. Ancak ürünlerin güneş koruyucu özelliğinden faydalanabilmek için, ürünün düzenli aralıklarda yenilenmesi gerektiği kullanıcıların aklında bulundurması gereken önemli detaylardan biri olmaktadır.

CC Krem Nasıl Uygulanır?

Renk eşitleyici özellikli CC krem, makyaj bazı olarak kullanılabildiği gibi fondöten yerine de uygulanabiliyor. CC krem, hafif dokusuna rağmen bazı kullanıcılara yeterli gelecek düzeyde kapatıcılık sağlayabiliyor. Daha yüksek kapatıcılık elde etmek isteyenler CC kremin ardından fondöten veya gerekli bölgelere kapatıcı uygulayabiliyor. Makyaj altına kullanıldığında zengin içerikli bir nemlendirici işlevini yerine getiren CC krem, yumuşak ve hafif bir baz görevi sağlayarak kusursuzlaştırmaya yardımcı oluyor.

CC krem de tıpkı BB kremde olduğu gibi elle, fırçayla veya süngerle uygulanabiliyor. Renk eşitsizliğinin yoğun olduğu kısımlara bölgesel uygulama yapılarak hafif bir görünüm de sağlanabiliyor. Tercih edilen kapatıcılık seviyesine uygun miktarda krem, cilde nazik hareketlerle sürülerek uygulanabiliyor.

CC Krem Hangi Ciltler için Uygundur?

Tıpkı BB krem gibi CC kremin de her yaş ve cilt tipine uyumlu olabilecek bir içeriği bulunuyor. Hangi cilt tipine sahip olunursa olunsun, CC krem uygulamasının hemen sonrasında cilt tonunun dengelendiği ve cildin aydınlık bir görünüm kazandığı fark edilebiliyor. Çoğu CC krem matlaştırıcı özelliğe sahip olduğundan en çok yağlı ve karma ciltli kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. 

BB Krem ile CC Krem Arasındaki Fark Nedir?

BB krem CC krem farkı pek çok kullanıcı için kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu iki ürünün genel farkları aşağıda yer alıyor;

  • BB kremin yoğun yapısı ve kalın dokusuna karşılık; CC krem çok daha hafif ve ince bir yapıya sahiptir.
  • CC krem ince yapısı sayesinde ciltte belli olmaz; BB krem ise cilde fondötene benzer bir doku kazandırır. 
  • Hafif dokusu sayesinde CC krem makyaj bazı olarak kullanılabilirken, BB kremin tek başına kullanılması daha iyi sonuç verir.
  • Hem BB hem de CC kremlerin çoğu yüksek SPF içerir ve cildi güneşin zararlı etkilerine karşı korumaya yardımcı olur.
  • Belki de en belirgin BB Krem ve CC Krem farkı nemlendiricilik konusunda ortaya çıkar. Nem koruyuculuğu fazla olduğu için BB kremi kuru ciltlerde; hafif dokusu nedeniyle CC kremi yağlı ve akneye yatkın cilt tiplerinde kullanmak daha başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar. 

Bu iki ürün arasında seçim yaparken, “BB krem mi CC krem mi?” sorusunun cevabını vermek için kullanıcının ihtiyaçlarını belirlemesi gerekiyor. BB ve CC krem, farkı olan ürünler olsa da her ikisi de cildi koruyan ve dinçlik kazandıran bu ürünlerin; kapatıcılık, nemlendirme, renk eşitleme, matlaştırma gibi amaçlardan ulaşılmak istenilene ve cilt tipinin özelliklerine göre tercih edilmesi gerekiyor. 

Kaynakça:

https://www.vogue.in/beauty/content/bb-cream-cc-creams-tinted-moisturisers-what-should-you-use-for-your-skin-type

https://www.fda.gov/about-fda/center-drug-evaluation-and-research-cder/sun-protection-factor-spf#:~:text=SPF%20is%20a%20measure%20of,value%20increases%2C%20sunburn%20protection%20increases.

https://www.healthline.com/health/bb-cream-vs-cc-cream

https://www.glamour.com/gallery/differences-between-liquid-foundation-tinted-moisturizer-bb-cream-cc-cream

https://www.instyle.com/beauty/what-is-bb-cream

https://olay.co.uk/skin-care-tips/fine-lines-and-wrinkles/what-is-bb-cream-and-cc-cream#the-differences-between-cc-and-bb-cream

https://www.dermoeczanem.com/bb-krem-ve-cc-kreme-dair-her-sey#:~:text=BB%20krem%20hafif%20fond%C3%B6ten%20etkisi%20yarat%C4%B1rken%20CC%20krem%20ton%20farkl%C4%B1l%C4%B1klar%C4%B1n%C4%B1%20d%C3%BCzenler.&text=BB%20krem%20CC%20kremden%20daha,uyum%20sa%C4%9Flayarak%20renk%20e%C5%9Fitli%C4%9Fi%20sa%C4%9Flar.&text=BB%20krem%20daha%20yo%C4%9Fun%20nemlendirici,olanlar%20CC%20kremi%20tercih%20etmelidir

https://www.sevil.com.tr/blog/bb-ve-cc-kremler-arasindaki-fark