Sepetiniz

  • Sepetiniz boş!
Siparişlerde ücretsiz kargo
Kozmetik Ürünlerde Alerjenlerden Kaçınmak İçin Neler Yapılabilir?
Ecomercek May 01, 2024 909

Kozmetik Ürünlerde Alerjenlerden Kaçınmak İçin Neler Yapılabilir?


Alerji Nedir? 
Kozmetik ve cilt bakım ürünlerinin (sabun, şampuan, saç boyası, parfüm, nemlendirici vb.) içeriğinde kullanılan maddeler bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerji, her yaşta birden bire gelişebildiği gibi her insanda gelişmek zorunda değildir. Alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin zararsız olabilecek maddelere karşı tepki göstermesidir. Bir alerjen, vücutta alerji semptomlarının oluşmasına neden olan antikorlar gibi kimyasal maddeleri serbest bırakmak için bağışıklık sistemini tetikleyebilir. Birçok insan, çiçek açan bitkilerden gelen polenlerin neden olduğu mevsimsel alerjilere veya gıda alerjilerine aşinadır. Kozmetiklere karşı alerjik reaksiyonlar çoğunlukla ciltte kaşıntılı, kırmızı döküntüler veya kontakt dermatit olarak ortaya çıkar. 

Koku ve tat maddeleri; karakteristik, genellikle hoş kokulara sahip organik bileşiklerdir. Kozmetik ürünlerinde genellikle parfümlerde ve parfüm içeren kozmetik ürünlerde kullanılır. Ayrıca deterjanlarda, kumaş yumuşatıcılarda ve diğer ev ürünlerinin içindeki ham maddelerden gelebilecek kötü kokuları maskelemek amacıyla da kullanılırlar. Ek olarak aromaterapide ve bitkisel ürünlerde de kullanılırlar. Tatlandırıcı maddeler; yiyecek, içecek ve dişçilik ürünlerinde kullanılmaktadır. 

 

Koku bileşenlerine karşı temas alerjisi, bir kişi cilt üzerinde yeterli derecede kokuyla temas eden alerjenlere maruz kaldığında ortaya çıkar. Kişilerde temas alerjisi geliştiğinde, bağışıklık sistemi tarafından tepki olarak oluşturulan ve alerjeni tanıyabilen hücreler üretilir. Yani koku alerjenlerine tekrar maruz kalındığında bu hücreler aktifleşerek alerjenleri tanıyarak semptomlar geliştirir. Deri rahatsızlıklarının ilerlemesiyle beraber meydana gelen şişlikler gibi belirtilerin ardından alerjene maruziyet devam ederse, cilt üzerinde pullanma veya ağrılı çatlaklar gibi durumlar gelişebilir.  

Kozmetik Ürünlerde Bulunan Ana Alerjenler  
FDA ( U.S Food and Drug Administration - Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi), bazı kozmetik ürünlerde bulunan yaygın alerjenlerin listesini derlemiştir. Bu alerjenler, kozmetik ürünlerin içinde bulunan ve kozmetik ürünlerin kullanımından kaynaklanıp çoğu alerjik bir reaksiyona neden olan alerjenlerdir. 

Yaygın alerjenler beş ayrı gruba ayrılmaktadır: doğal kauçuk, kokular, boyalar, koruyucular ve metaller. Daha önceki yazımızda  Avrupa Birliği tarafından etiketlenmiş, kozmetik ürünlerde bulunan 26 koku alerjeninden bahsetmiştik.  

 

Tüketiciler Alerjenlerden Kaçınmak İçin Neler Yapabilir? 
Kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan alerjenlerden veya olası alerjenlerden kaçınmanın en iyi yolu vücudunuzun hangi maddeye duyarlı olduğunu ve bundan nasıl kaçınacağınızı bilmektir. Bunun en iyi yolu ise ürünün içerik bölümünü yani “etiket” kısmını iyi okumak ve alerjinizin olduğunu bildiğiniz maddeleri bulunduran maddelerden kaçınmaktır. Bunun yanında alerjiniz olsa da olmasa da bazı ürünler tahrişe neden olabilecek maddeler içerdiğinden, tüketicilerin ürün üzerindeki etiketi okuması ve eğer içerikte yazan maddeleri anlamıyorsa; bu maddeleri araştıran güvenilir bir kaynak kullanıp kullandığı ürünlerin içeriklerini inceleyerek satın alması önemlidir. 

 

Alerji Testleri Nelerdir? 
Tüketicilerin bir alerjene maruz kalıp kalmadığını anlamak için bir reaksiyonun meydana gelmesini beklemesine gerek yoktur. Bir alerjene maruz kalmadan önce test yaptırarak hangi alerjenin bünyenizde reaksiyona neden olabileceğini bilmek, maddelere daha fazla maruz kalmanızı önleyecektir. Bu bağlamda sıklıkla duyulan bir alerjen testi mevcut: Yama testi. 

 

Yama(Patch) Testi Nedir? 
Yama testi, alerjenin cilt üzerinde tetiklediği dermatiti veya cilt tahrişini teşhis etmek amacıyla uygulanır.  

 


Yama Testi Nasıl Yapılır? 
Yama testinde, ilk olarak cildin bir bölümüne az miktarda çeşitli alerjen maddeleri yerleştirilir. Daha sonra alerjenlerin bulunduğu cildin üzeri örtülür ve 48 saat örtülmüş şekilde tutulur. Ardından doktor 72 veya 96 saat sonra cildi inceleyerek cilt üzerinde herhangi bir kızarıklık gibi alerjik reaksiyon olup olmadığını kontrol edip semptomlar varsa not eder ve hasta bilgilendirilir. 

Eğer hastanın cildi çok hassas ise, yama testi yeterli olmayabilir ve daha spesifik alerjenlere yönelik testler uygulanır.