Uzmanlara Sorduk: Milia Nedir? Milialar Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilirler?
Uzmanlara Sorduk: Milia Nedir? Milialar Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilirler?
Cilt bakım rutinlerinin önemli adımlarından biri de göz çevresi bakımıdır. Göz çevresi bakımında genellikle göz altı kararmaları, şişlikler veya göz çevresinde oluşan mor halkalar daha çok fark edilen ve bakımı için uğraşılan zorlu cilt problemleridir. Fakat bir de gözlerinizin altındaki hassas bölgelere yakından baktığınızda; karartıların yanında bir veya iki tane küçük, inci beyazı noktalar fark edebilirsiniz. İşte cilt yüzeyinizin altında küçük bu tümsekler eğer birden fazlaysa “milia (süt lekeleri)”, bir tane olduğunda ise “milium” olarak isimlendiriliyor.
Eğer “Milia nedir? Miliaların zararları var mıdır? Milialardan nasıl kurtulabilirim?” gibi soruların cevabını bulmak için, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Milia Nedir?
Milialar genelde 3 mm’den küçüktür ve yüzeysel keratin kistleridir. Genellikle göz çevresinde ve yüzün T bölgesinde de görülebilen süt rengi veya sarı renkteki küçük kabarcıklardır. Milialar, cildin yapısında bulunan keratin proteinlerden oluşur.
Milialar (Süt Lekeleri) Zararlı Mıdır?
Cilt bakım ürünlerinden günlük alışkanlıklara kadar çeşitli faktörler miliaya neden olabilir. Miliaların oluşma sebepleri ve bunların nasıl düzeltileceğini anlamak, cildinizdeki milialardan nasıl kurtulacağınızı anlamanıza yardımcı olacak ilk adımdır. Cilt altı sivilcelerinden ve milia salgılarından nasıl kurtulacağınızı öğrenmek, cildinize daha yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazandıracaktır.
Göz altlarında oluşan milialar zararsızdır. Fakat göz altındaki bölgeye yakından baktığında küçük ve beyaz bu noktalardan rahatsız olanlar için miliaların sebepleri ve temizliği oldukça önemli.
Milialar Neden Oluşur?
Milialar ciltte kendiliğinden veya bir nedene bağlı olarak gelişebilir. Kendiliğinden gelişen milialar primer (birincil) milia, bir nedene bağlı olarak gelişenler ise sekonder (ikincil) milia olarak isimlendirilir. Primer milialar, ayva tüyleri olarak isimlendirilen vellus yağ bezlerinden; sekonder milialar ise ter bezlerinden kaynaklanan keratin kistleridir.
1. Deride Birikme
Cildiniz doğal olarak ölü hücreleri zamanla döker ve deriyi yeniler. Ancak bazıları cilt yüzeyinin altında veya derinin birinci (epidermis) ve ikinci tabakasının (dermis) arasında sıkışabilir. Ardından derinin altında kalan ve gözeneklerinizi dolduran ve sonunda birincil milia haline gelen keratin kistleri haline gelebilir.
Birincil milialar, iki ana nedenden dolayı artabilir:
- Keratin oluşumunun doğal süreci: Cilt bakım rutininizi veya ürünlerinizi değiştirerek bunu önleyebilirsiniz. Gözeneklerde keratin birikmelerini, yani milia oluşmalarını önlemek için temizleyebilen ve eksfoliye edebilen bir temizleyici seçebilirsiniz.
- Ağır cilt bakım ürünlerinin neden olduğu birikme: Göz altlarındaki cilt dokusu, yoğun veya yağlı nemlendiricileri ememeyecek kadar hassastır. Bu sebeple vazelin gibi yoğun nemlendiricileri göz altı bakımında kullanmak milialara sebep olabilir. Daha hafif bir göz kremi seçerek göz altlarınızdaki miliaları tedavi edebilirsiniz.
2.Cilt Travmaları
Cilt travmaları, yoğun dermatolojik veya kozmetik tedavilerden ve/veya enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bunlardan biri veya her ikisi birden göz altlarındaki ter kanallarının tıkanmasına neden olabilir. Ter kanallarının tıkanmasıyla ise ikincil (sekonder) milialar oluşabilir.
Milialara neden olabilecek en yaygın cilt travmaları;
Kimyasal peeling: Cilt bakım adımlarından olan peeling işlemi için eğer kimyasal peelingi tercih ederseniz, işlemin hemen ardından kullanmanız için bir merhem verilebilir. Bunlardan bazıları derinin üst katmanlarındaki pilosebase birimlerini (yağ bezi ve kıl kökü) tıkayarak süt lekelerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Lazer tedavileri: Lazer tedavileri cilt üzerinde, özellikle hassas ciltler üzerinde oldukça sert ve güçlü olabilir ve bazı durumlarda miliayı şiddetlendirebilir.
Enflamatuar cilt koşulları: Rosacea (roza) veya egzama gibi cilt problemleri, beraberinde miliaya neden olabilecek kızarıklıklara neden olabilir.
Cilt enfeksiyonları: Cilt yüzeyini etkileyen enfeksiyonların ardından iltihaplanmalar meydana gelebilir. İltihaplanmalar sonrasında miliaların görünmesi cilt enfeksiyonunun iyileştiğinin bir işaretidir.
3.Kötü Cilt Bakım Rutinleri veya Yaşam Tarzı
Süt lekelerine neden olabilecek günlük rutinleri veya kişisel yaşam tarzlarındaki alışkanlıklar da cilt yüzeyinde miliaların oluşmasına zemin hazırlar. Örneğin cildin UV radyasyonuna herhangi bir koruma olmadan uzun süre maruz kalması milialara ve erken cilt yaşlanmasına neden olabilir. Cilt tipinize uygun bir güneş koruyucu seçerek UV radyasyonunun neden olabileceği miliaları önleyebilirsiniz. Bunun yanında, uykusuzluk ve sigara içmek de milialara neden olabilecek kötü alışkanlıklarından bazılarıdır.
Kişisel hijyen: Yüzünüzü günde iki kez (hatta bir kez) yıkama alışkanlığınız yoksa, milia geliştirme riskiniz olabilir. Yüz yıkamayı ihmal etmek, keratinin cilt altında birikmesine ve milia oluşmasına neden olabilir.
Yağ bazlı cilt bakım ürünleri kullanma derecesi: Cildinizi beslemek için kesinlikle yoğun içerikli losyonları kullanmanıza gerek yoktur. Cilt tipinize uygun ve içeriği iyi formüle edilmiş nemlendiriciler, ultra nemlendirici ve düşük etkili olmalıdır.
Uzun süreli steroid kullanımı: Uzun süreli veya aşırı kortikosteroid kullanımı miliaya neden olabilen başka bir nedendir.
Yüzünüzdeki Milialar Yara İzi Bırakmadan Nasıl Tedavi Edilir?
Kusursuz bir cilt görünümü için milialardan kurtulmak isteyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin yanında yapmamanız gerekenler de cildinizde iz kalmaması için oldukça önemlidir. Yüzünüzde milia olan yerlere bir iğne ile veya parmaklarınızla müdahele ederek milia patlatmak cilt hasarını daha da kötüleştirebilir.
Bazı durumlarda, milia yalnızca haftalar veya aylarca sürer. Cilt bakım rutininize peeling ekleyerek düzenli olarak onları temizlemek ve sağlıklı cildinizi geri kazanmak için yeterli olabilir.
Ancak, cildinizin daha derin katmanlarında oluştuklarında ise iz bırakmadan milialardan kurtulmak için bir uzmana görünmekte fayda vardır. Dermatologların miliayı tedavi etmek için kullandığı üç yol vardır:
Lazer tedavisi ila milia temizlemek
Keratinin steril bir iğne ile çıkarıldığı işlem
Süt lekelerini dondurmak amacıyla kriyoterapi
Kullanacağınız Cilt Bakım Ürünlerinin Cildinize Etkilerini Nasıl Öğrenebilirsiniz?
Günümüzde artan ürün çeşitliliği ile hem online (sosyal medya, e-ticaret siteleri, marka web siteleri vb.) hem de offline pazar yerlerinde (kozmetik ve cilt bakım mağazalar, marketler vb.) satılan yüzlerce marka ve ürün arasından; kendi cilt tipinize uygun, sağlığınıza ve çevrenize minimum düzeyde zarar veren ve hatta hiç zarar vermeyen ürünleri seçmek oldukça zor. Hele bir de ürünlerin içeriklerinde yabancı dilde yazan içerikleri anlamak, herkes için mümkün değil. Ancak bir çözümü var: Ecomercek!
Ecomercek; sizin yerinize ürünlerin içeriğinde bulunan her bir ham maddeyi, sağlığınıza ve çevrenize etkilerini dikkate alarak ayrıntılı olarak inceliyor. Marka ve ürünlerinin içeriklerini tarafsız, şeffaf ve bilimsel olarak inceleyen bir platform olan Ecomercek’te; kullandığınız cilt bakım ve kozmetik ürünlerinin içeriklerini anlayabileceğiniz şekilde inceleyebilir, puanlarını ve içeriklerini kıyaslayarak satın alacağınız ürüne bilinçli olarak karar verebilirsiniz!