Sepetiniz

  • Sepetiniz boş!
Siparişlerde ücretsiz kargo
Z Kuşağı’nın Kozmetik Sektörüne Etkisi
Ecomercek May 01, 2024 218

Z Kuşağı’nın Kozmetik Sektörüne Etkisi

Z Kuşağı; 1990'ların sonu ile 2010'ların başı arasında doğmuş, dijital yerliler olarak kabul edilen, teknoloji ve internet ile büyümüş bir kuşak olarak büyüyüp tüketici haline geldikçe kozmetik sektöründeki trendleri de etkilemeye başladı.

 

Deloitte tarafından 2022 yılında Y ve Z jenerasyonları üzerine yapılan bir araştırmaya[1] göre işverenler tarafından sürdürülebilir seçimlere ve çevresel eylemlere öncelik verilmesinin bu kuşak için ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz. 

 

Z kuşağının kozmetik ürün satın alma davranışı ve eğilimlerine baktığımızda ise sürdürülebilir ve çevreye etkisi az olan ürünleri ilk sırada tercih ettiklerini hatta %64’ünün çevresel açıdan sürdürülebilir olan ürünlere, olmayanlara kıyasla daha fazla para ödediğini, ödemeye gönüllü olduğunu da görebiliyoruz.

 

Peki, daha çok yakın bir geçmişte bir sürü makyaj malzemesine sahip olmak, kat kat kozmetik ürünleri kullanmak, harika bir makyaja sahip olmak yeterliyken Z jenerasyonu kozmetik ve güzellik sektörünü nasıl etkileyecek? Nelere dikkat edecek? Neleri görmek isteyecek? Neleri görmek istemeyecek?

 

Özetle; Z kuşağı “sürdürülebilir çevre odaklı bakış açısı” ile kozmetik ve güzellik sektörünü nasıl dönüştürecek? 10 maddede 

 

  • Doğal ve Organik Ürünler: Z kuşağı tüketicileri arasında, kozmetik sektöründe gözlemlenen en önemli trendlerin başında doğal ve organik ürünleri tercih etmeleri geliyor. Bu, doğal içeriklerle yapılan kozmetiklere olan talebin artmasına ve yapay kimyasalların kullanımının azalmasına yol açıyor.

  • Kozmetikte Teknoloji ve Dijitalleşme: Z kusağının en önem verdiği bir diğer konu ise kozmetik sektöründe teknolojinin kullanılması. Bu kuşak, son derece bağlantılı, teknoloji konusunda bilgili, çevrimiçi veya sosyal medya aracılığıyla kozmetik alışverişi yapmayı tercih ediyor. Bu da sanal gerçeklik (Virtual Reality – VR) teknolojisinin ve sektördeki diğer dijital araçların kullanımının artmasını sağlayacak.

  • Sanal Deneyimler: Z kuşağı sanal deneyimlere alışkındır, sanal deneme ve sanal danışmanlık arama eğilimindedirler, sanal güzellik deneyimlerine açıktırlar.

  • Sürdürülebilir Çevre Dostu Ürünler: Z kuşağı tüketicileri eski nesillere göre sosyal ve çevreye daha duyarlı ve ayrıca güzellik ürünleri söz konusu olduğunda sürdürülebilir ve çevre dostu seçenekler aramaya daha meyilli. Kozmetik sektörünün daha sürdürülebilir ve çevre dostu ürünler sunarak yanıt vermesi gerekiyor.

  • Cinsiyet Ayrımı Gözetmeyen Ürünler: Z Kuşağı tüketicilerinin daha çeşitli ve kapsayıcı olduğu biliniyor. İkili olmayan kimlikleri ve cinsiyet ayrımı gözetmeyen ürünleri daha çok kabul ediyor, belirli bir cinsiyet için pazarlanmayan veya tasarlanmayan ürünleri daha çok tercih edebiliyor.

  • Kişiselleştirilmiş Ürünler: Z kuşağı bireyselliğe ve kişiselleştirmeye değer verir, kendi özel ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre hazırlanmış ürünleri arama eğilimindeler.

  • Şeffaflık: Z kuşağı meraklı bir nesil olarak satın aldıkları ürünler hakkında araştırma ve bilgi arama eğiliminde olup ürünlerin içeriklerinde ve üretim süreçlerinde şeffaflık arıyorlar.

  • Sosyal Medya: İyi bir sosyal medya kullanıcısı olan Z kuşağı, ürün önerileri, incelemeleri ve kullanım ilhamları için büyük ölçüde sosyal medyayı kullanıyor ve influencer ve sosyal medya kampanyalarından feyz alıyor.

 

Z kuşağının demografik nüfustaki oranı arttıkça, yukarıda bahsettiğimiz maddelerdeki talepleri ve beklentileri de artacak. 

 

Bu bağlamda, markaların şimdiden çevreye ve sağlığa duyarlı ürünler üretmesi, şeffaf bir şekilde bilgileri web sitelerinde ya da sosyal medya hesaplarında paylaşmaları, kapsayıcı güzellik ve kozmetik ürünleri üretmeye doğru evrilmeleri ve kişiye özel ürünler sunarken teknolojiyi de müşterileriyle birlikte deneyimleyecek bir şekilde dönüşmesi önemli.

 

Çünkü, gelecek çok hızlı gelecek. Ve gelecek, sürdürülebilir ve çevreci bir perspektifte gelecek. 

 


 


[1] https://www.deloitte.com/content/dam/assets-shared/docs/deloitte-2022-genz-millennial-survey.pdf