Sepetiniz

  • Sepetiniz boş!
Siparişlerde ücretsiz kargo
Makyaj Bazı Nedir, Ne İşe Yarar?
Ecomercek May 01, 2024 105

Makyaj Bazı Nedir, Ne İşe Yarar?

Makyaj bazı, gün boyunca ciltte yağlanma ve kuruma gibi durumların oluşmasına karşı, makyajın ciltte daha uzun süre kalması için üretilen ürünlerdir. Gün içerisinde, göz kapağı üzerine kullanılan ürünler olan göz farlarının renkleri solabilir veya yüze sürülen fondöten gibi ürünler cildin terlemesi ile beraber akabilir. Bu gibi durumları önlemek adına çeşitli türlerde makyaj bazları kullanılabilir. Yağlı, kuru ve karma ciltler için; cildi nemlendiren, gözenekleri kapatan, yağlanmayı engelleyen veya renk düzenleyen gibi özelliklerde makyaj bazı çeşitleri bulunuyor. Yüzün her bölgesi için kullanılabilen çeşitli makyaj bazları, istenilen görünümün gün boyu aynı kalmasını sağlamaya yardımcı olur.

Makyaj Bazı Nedir?

“Makyaj bazı nedir?” sorusunun ilk ve en basit cevabı, makyaj sabitleyici işleve sahip bir makyaj öncesi ürünü olduğudur. Genellikle içerisinde bulunan silikon bazlı polimerler sayesinde cilt ile makyaj arasındaki bağlantıyı, diğer bir ifadeyle tutuculuğu sağlar. Fondöten veya BB krem benzeri kapatıcı özellikli ürünlerden önce uygulanarak gözeneklerin kapanmasına ve cildin makyaja hazırlanmasına yardım eder.

Genel olarak içerik ve yapı bakımından marka bazında çeşitlenen makyaj bazı ürünleri krem, likit, jel ya da pudra formunda bulunabilir. Formül itibarıyla, bazı silikon bazlı makyaj bazları cildi irrite eden sert bileşenlere sahip olabilir. Bu yüzden silikon bazlı ürünlerini seçerken ve kullanırken doğru ürünün alındığından emin olunması önemlidir. Doğal içeriklerle beslenen formüller cilt sağlığı için güvenilir seçeneklerdendir. Bu ürünlerin bazıları cilt bakımı etkili, besleyici ve onarıcı ya da renk düzenleyici olabilir.

Makyaj Bazı Ne İşe Yarar?

Makyaj bazının makyaj sabitleme fonksiyonunun yanı sıra başka işlev ve faydaları da bulunur. Cilt kusurlarını, ince çizgileri ve derin gözeneklerin görünmelerini engellemeye yardım eder. Ayrıca makyajın daha pürüzsüz görünmesine yardımcı olur, zira kimi kapatıcılar tek başlarına uygulandıklarında gözeneklerde birikmeye ya da pul pul görünüme neden olabilir. Yüz makyaj bazı tek başına uygulanarak makyajsız da kullanılabilir ve doğal bir “no-makeup” (makyajsız görünüm) görünümü yakalanabilir.

Makyaj bazı; cilt tonunu eşitlemek, uygulanacak makyajın kapatıcılık seviyesini ve kalıcılığını arttırmak maksadıyla fondöten veya BB krem benzeri kapatıcı özellikli ürünlerden önce uygulanır. “BB krem ve CC krem nedir, makyaj bazı ile ne farkı vardır?” diye merak edenler için BB ve CC kremlerin cilde bakım yapan içeriklerine kıyasla makyaj bazının asıl olarak makyaj sabitleme ve cildi makyaja hazırlama amacını taşıdığı belirtilebilir. 

Farklı baz formülleri arasında nemlendirme özelliği olan makyaj bazları; aloe vera, yeşil çay ya da jojoba yağı gibi özler içerebilir. Bu tip ürünler makyajı pürüzsüzleştirme işlevlerinin yanında ek olarak cildi nemlendirirken aynı zamanda cildin parlaklık ve ışıltı kazanmasını da destekler. “Jojoba yağı nedir?” diye merak edenler, ciltteki nem ve yağ dengesini sağlamakla bilinen doğal yağlardan biri olan jojoba yağı ile üretilen makyaj bazlarını deneyebilirler.

“Makyaj bazı ne işe yarar?” dendiğinde yalnızca yüz için değil ayrıca gözler, dudaklar ve kirpikler için de farklı tip makyaj bazlarının bulunduğu hatırlanmalıdır. Bu tip bölgesel uygulamalarda ise makyajın daha belirgin ve düzgün görünmesi, kalıcılığının ve pürüzsüzlüğünün artması hedeflenir. Örneğin maskara bazı sayesinde kirpiklerin ayrışması, dipten uca daha kıvrımlı ve uzun görünmeleri sağlanır. 

Makyaj Bazı Nasıl Kullanılır?

Makyaj bazı; cilt temizliği ve tercihen cilt bakımı yapıldıktan sonra, temizlenerek kirden ve sebumdan arındırılmış cilt üzerine uygulanmalıdır. Fındık büyüklüğünde makyaj bazı tüm cilde eşit şekilde elle, fondöten fırçası veya makyaj süngeri ile yayılır. Tercihen sadece T bölgesi, gözaltı ve yanaklar gibi belirli bölgelere uygulanabilir. Cildin temiz olması makyaj bazının daha sıkı ve pürüzsüz şekilde cilde tutunmasına katkı sağlar.  

“Makyaj bazı nasıl kullanılır?” sorusu cevaplanırken atlanmaması gereken nüanslardan biri ince bir katman halinde sürülmesi gerektiğidir. Makyaj bazı fazla uygulandığında BB, fondöten gibi kapatıcıların ya da göz kapaklarına sürülen farların kuruması zorlaşacağından renkler ve ürünler birbirine karışabilir. Makyajın gün içerisinde dağılma ihtimali de artar. Bu yüzden makyaj bazları buna dikkat edilerek ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır.

Makyaj Bazı Çeşitleri Nelerdir?

Makyaj bazı çeşitleri de tıpkı fondöten ve diğer kapatıcı gruplar gibi istenen etkiye, cilt tipi ve ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Renk düzenleyici, aydınlatıcı, nemlendirici, matlaştırıcı ve gözenek kapatıcı türler temel makyaj bazı çeşitleri arasındadır. Baz çeşitleri ilk olarak cilt tiplerine göre (kuru, yağlı, karma veya hassas) göre değerlendirilmelidir. Ardından bazla elde edilmek istenen etkiye göre aydınlatıcı, matlaştırıcı, gözenek kapatıcı gibi ayrımlara bakılabilir. 

Sadece cilt tipiyle sınırlı olmamak üzere; makyaj bazlarını jel, likit veya pudra dokuda olmalarına göre de kategorilere ayırmak mümkündür. Bazın yapısal özellikleri de kişinin cilt emilimine ve yapısına göre önemli hâle gelebilir. Uygulama yapılırken yüzün farklı bölgelerine farklı makyaj bazı çeşitleri de uygulanabilir. Yüz için makyaj bazları en bilinen baz türü olsa da göz farı, maskara ve ruj uygulamalarından önce de bölgeye özel bazlar kullanılabilir.

Işıltılı Makyaj Bazı 

Farklı makyaj bazları arasında seçim yaparken tende nasıl bir bitiş istendiği büyük ölçüde belirleyici olur. Genellikle pürüzsüz ve parlak bir cilt görünümü için tercihen edilen ışıltılı makyaj bazı, cilt tonunu dengelemeye yardımcı olur ve içerisindeki parlaklık veren partiküller sayesinde tende ışıltılı bir bitiş sağlar. Işıltılı makyaj bazı, makyaj yapılmayan günlerde bile doğal, canlı ve ışıltılı bir yüze sahip olmak için kullanılabilir. 

Nemlendirici Makyaj Bazı

Nemlendirici makyaj bazı, içeriğindeki su tutucu ve nemlendirici bileşenler sayesinde kuru cilt tiplerinin nemli görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Hyaluronik asit gibi, susuz kalan ciltlere nem bombalayan bileşenlerle üretilen nemlendirici makyaj bazları, cildin daha ferah, canlı ve aydınlık görünmesini destekler. Ayrıca bu tip içerikleri formüllerinde bulunduran makyaj bazları, hassas ciltlerin kullanımına da uygundur.

Aydınlatıcı (Strobe Cream) Makyaj Bazı

Strobe cream olarak da bilinen aydınlatıcı makyaj bazı, cildin aydınlık kazanmasına ve ciltteki donuk görünümün ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Genellikle içerisinde cildi besleyen bileşenler bulunan bu tip bazlar, yapışkan olmayan hafif dokuları ile ciltte hissedilmez. Makyaj bazı olmasına rağmen bazı markaların ürünleri highlighter olarak fondöten üzerine de uygulamaya elverişlidir. 

Gözenek Kapatıcı Makyaj Bazı

Gözenek kapatıcı makyaj bazı çoğu zaman matlaştırıcı bazlar ile tamamlayıcı şekilde kullanılır.  Tıpkı matlaştırıcı bazda olduğu gibi yağlı cilt tiplerinde sıklıkla tercih edilen gözenek kapatıcı makyaj bazı, gözeneklerin kapanmasında son derece etkili olmasıyla bilinen silikon bazlı ürünler arasındadır. Geniş gözeneklere sahip cilt tiplerinde, makyajın gözeneklere dolmasını engellemek amaçlarıyla kullanılır.

Matlaştırıcı Makyaj Bazı

Yağlı ciltler için ideal seçim olan matlaştırıcı makyaj bazı, ciltteki fazla yağın oluşturduğu parlaklığı azaltarak makyaj için dengeli bir cilt tonu ve kuru cilt zemini hazırlar. Ek olarak silikon bazlı makyaj bazları bakımından gözeneklerin yumuşaması ve kapanması gibi ek faydaların bulunduğu söylenebilir. Yanaklara kıyasla daha fazla yağlanan ve parlayan T bölgesine matlaştırıcı makyaj bazı uygulanabilir.

Makyaj Bazı Hangi Bölgeler İçin Kullanılır?

Makyaj bazı yüzün neredeyse her bölgesinde kullanılmaya uygundur. Makyaj bazı denildiğinde akla çoğunlukla yüz için kullanılan bazlar gelse de makyaj bazının kullanım alanı yalnızca alın, yanaklar, burun ve çene ile sınırlı değildir. İlaveten; gözler, kirpikler ve dudaklar için de farklı makyaj bazları bulunur. Ne var ki yüz için makyaj bazlarından bir kısmının sahip olduğu cilt bakımı, besleme ve onarım ya da renk eşitleme gibi fonksiyonlarla göz, dudak ve kirpik bazlarında genel olarak karşılaşılmaz.

Yüz İçin Makyaj Bazı

Yüzün her bir farklı bölgesi için farklı makyaj ürünleri kullanıldığı gibi makyaj bazı da yüzün belirli bölgelerine göre çeşitlenir. Hassas göz bölgesi, kirpikler, dudaklar ya da T bölgesi için farklı makyaj bazı tercih edilirken göz ve dudak haricinde kalan tüm bölgelere yüz için makyaj bazı uygulanabilir. Yukarıdaki açıklamaların tümü yüz için makyaj bazları açısından geçerlidir. 

Bunun yanı sıra cilt tipine göre de yüz için makyaj bazı tercihleri çeşitlenebilir. Yağlı ciltler için makyaj bazı seçiminde gözenek kapatıcı ve matlaştırıcı makyaj bazları ön plana çıkar. Yanakların kuru, T bölgesinin biraz daha yağlı olduğu karma cilt tiplerinde ürün sadece T bölgesine uygulanabilir.

Öte yandan kuru ciltler için makyaj bazı tercihi, nem verici ve su tutucu özelliği ağır basan ürünlerden yana olmalıdır. Hassas ciltler de makyaj bazında cildi nemlendirerek, cildin besin ve mineral ihtiyacını doyuracak güçlü içeriklere sahip ürünlere yönelebilir. Eğer makyaj bazında cilt bakımı etkisi aranıyorsa ton farklılıklarını dengeleyerek kusurları daha az görünür hale getiren renk düzenleyici makyaj bazları da tercih edilebilir.

Göz İçin Makyaj Bazı

Göz bölgesi de yüzün diğer alanları kadar makyajı gösteren ve ortaya çıkaran bölgelerden biridir. Bu nedenle göz makyajından önce de makyaj bazı kullanarak bu etki daha belirgin hâle getirilebilir. Göz kapaklarında kullanılan renklerin daha belirgin ve eşit görünmesi, yine bu bölgede kullanılan eyeliner ve gölgelendirmelerin pürüzsüzleşmesi, göz farının çizgileşmesinin önlenmesi ve ciltteki yağın makyajı dağıtmaması için makyaj bazı kullanılabilir.

Cilt Tipine Göre Makyaj Bazı Nasıl Seçilir?

Makyaj ile yüzde yaratılmak istenen etki kadar cildin doğal yapısı ve gereksinimleri de makyaj bazı seçimini etkiler. Cilt tipinin kuru, yağlı veya karma olmasına göre tercih edilecek makyaj bazı en etkili sonucu verir. Yağlı ciltler için matlaştırıcı, kuru ciltler için nemlendirici ve aydınlatıcı, gözenekli ciltler için gözenek kapatıcı makyaj bazı tercih edilebilir. Cilt tipine uygun ürün tipi bulunduktan sonra ise bazdan istenen sonuca göre renk düzenleyici, aydınlatıcı ya da ışıltı verici etkili olup olmadığı değerlendirilebilir. 

Makyaj Bazı Nasıl Kullanılır?

Makyaj bazı oldukça pratik ve kolay uygulanabilen ürünlerden bir tanesidir. Bununla birlikte, uygulama esnasında dikkat edilecek birkaç ufak nüans ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilir. Öncelikle makyaj bazını uygulamadan önce cildin derinlemesine temizlenmesi, hem bazın hem de makyajın duruşunu büyük ölçüde etkiler. Tercihen arındırılmış cilt üzerine serum ve nemlendirici gibi cilt bakım ürünleri uygulanarak bakım da yapılabilir. 

Söz konusu makyaj ve cilt bakımı olduğunda güneş kremi kullanımı ön plana çıkar. Nemlendiriciyle beraber her sabah mutlaka güneş kremi kullanmak ileriye dönük lekelenmeleri büyük ölçüde engeller. Dolayısıyla nemlendirici ve güneş kremi ciltte iyice emildikten sonra, fondöten fırçası veya parmak uçları kullanılarak makyaj bazı istenen bölgelere dağıtılır. Baz belirlenen bölgelere ince bir tabaka halinde uygulandıktan sonra kuruması için birkaç dakika beklenir.

Neredeyse tüm cilt ürünleri için geçerli olan bir diğer püf nokta ise makyaj bazı ile fondötenin tamamlayıcı içeriklere sahip olmasıdır. Örneğin silikon bazlı bir makyaj bazı kullanılıyor ise silikon bazlı bir fondöten tercih edilmesi en iyi sonucu verecektir. Yüz bölgesinde makyaj bazı üzerine fondöten uygulayarak makyaj rutinine devam edilir. Kirpik ve gözlerde bu tarz bir eşleşme aranmadığı için temiz içerikli makyaj ürünlerinin kullanılmasına özen gösterilebilir.