Sepetiniz

  • Sepetiniz boş!
Siparişlerde ücretsiz kargo
T Bölgesinin Yağlanma Sorunu için Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Ecomercek May 01, 2024 165

T Bölgesinin Yağlanma Sorunu için Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

T bölgesi yağlanma sorunu; yani burun, çene ve alın yağlanması karma ve yağlı cilde sahip genellikle genç ciltlerde karşılaşılan durumdur. Yağlanmayı engellemek için cildin sık yıkanması gerektiği düşünülse de agresif temizleyiciler, cildi ihtiyacından fazla yıkamak ve cildi nemlendirmemek cilt bariyerine zarar vererek yağlanmayı artırabilir. Ciltte görülen yağlanma sorunu için yapılabilecek cilt bakım önerilerini bu içeriğimizde derledik.

T Bölgesi Nedir?

T bölgesi, yüzün tam ortasında bir T şekli oluşturan alın, burun ve çene bölgelerini ifade eder. Ciltteki diğer kısımlara nazaran daha fazla yağ bezesi bulunduran bu alanlarda yağlanma ve akneye yatkınlık şikayetleri sıkça dile getirilir. Ciltte yağlanmaya bağlı parlaklık, siyah nokta ve sivilce oluşumu bu bölgede sıklıkla rastlanan şikayetler arasındadır.

Bu bölgeler, sebum üreten yağ bezleri açısından zengindir. Fazla yağ üretimi nedeniyle akne oluşumu artabilir aknelerin artışıyla beraber ciltteki gözeneklerin tıkanması ve siyah nokta oluşumu da görülebilir. “Ciltteki yağlanma nasıl geçer?” sorusu ise yağ ve sebumun kontrol altına alınması olarak cevaplanabilir.

Yüzün ilk dikkat çeken bölgelerinden biri olan T bölgesinde yağlı, aşırı parlak ve siyah noktalı, sivilceli bir görünüm bakımsız bir cilde işaret edebilir. Bu görüntüyü azaltmak için izlenecek birkaç pratik adımla daha canlı ve sağlıklı bir cilde kavuşulabilir.

T Bölgesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Sağlıklı bir cilde sahip olmak için kaliteli ürünler kullanılarak düzenli cilt bakımı yapmak gerekir. Bakım yapılmayan bir cilt zamanla yaşlanır ve esnekliğini kaybeder. Bakımlı ve gözenekleri açık bir ciltte de makyajla istenen görünüme ulaşmak kolaylaşır.

Temel cilt bakımında olduğu gibi T bölgesi bakımında da cilt tipine uygun bir temizleyici ve nemlendirici kullanmak en önemli iki adımdır. Bunların yanı sıra cilt bakımı rutinine tonik eklemek, maske ve peeling gibi ürünler yardımıyla cildi ölü derilerden arındırmak faydalı olabilir. Fiziksel soyma işlemi tercih etmeyenler azelaik, salisilik veya glikolik asit içeren ürünlere yönelebilir. Makyaj yapılan günlerde silikon içerikli, yağlanmayı önleyici bir makyaj bazı kullanmak da T bölgesi yağlanmasını geciktirmeye yardımcı olur. T bölgesi bakımı için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

Yüzünüzü Yıkamaya Özen Gösterin

Cilt bakımının ilk adımı yüz yıkamadır. Sadece su ile bile olsa düzenli olarak günde iki kere yüz yıkamak, fazla yağın ciltte birikmesini önlemeye ve ciltte gün içerisinde biriken kiri arındırmaya yardımcı olur. Yüz yıkama rutininden daha etkili sonuç almak isteyenler cilt tipine uygun yıkama ürününü sabah ve akşam kullanabilir. T bölgesi yağlanması yaşayan kişiler karma ve yağlı ciltler için üretilen cilt temizleme ürünleri arasından seçim yapılabilir. 

Yağlanmayı engellemek için temizleme ürünlerini sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kullanmak yeterlidir. Cildi çok sık temizlemek cildin doğal bariyerine zarar verebilir ve savunma mekanizmasının aktifleşerek daha fazla sebum üretmesine neden olabilir. Cilt tipine uygun olmayan sert temizleyiciler kullanmak da ciltteki yağlanmada artış yaratabilir. Yıkandıktan sonra ciltte gergin bir his kalıyorsa daha yumuşak bir cilt temizleme ürününe geçilmesi önerilir.

Tonik Kullanın

Cilt bakımının ikinci adımında genellikle tonik önerilir. Bu adımı atlayanlar olsa da tonik, su ve temizleme jeli ile arınmayan kir ve makyaj kalıntısından cildi arındırmak için idealdir. Ayrıca fazla yağı ciltten uzaklaştırmak ve cildi rahatlatmak için de tonik kullanılması önerilir. Sabah ve akşam yüz yıkandıktan sonra tonik damlatılan pamuğu özellikle T bölgesinde tampon hareketlerle uygulamak fazla yağ oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Kil Maskesi Kullanın

Haftada 1-2 kez maske uygulamak cildi temizlemek ve iyi hissetmek için faydalı bir adımdır. Ancak her üründe olduğu gibi maske seçimi yaparken de yalnızca cilt tipine uygun ürün kullanmak önemlidir. Yağlı ve akneli ciltler veya karma ciltler kil maskesi kullanarak ciltteki yağlanmayı azaltabilir. Kil maskesi kuru ciltlerde hassasiyet yaratabileceğinden yanak bölgesi kuru ise ürün yalnızca T bölgesine uygulanabilir.

Düzenli Peeling Yapın

Peeling, cildi ölü derilerden arındırmaya yardımcı olur. Cildin ölü derilerden arınarak daha pürüzsüz bir görünüm kazanması ve gözeneklerin açılması için haftada 1-2 kez peeling yapılabilir.  Cildi arındıran bu uygulama gözenekleri temizleyerek fazla sebum üretiminin önüne geçmeye yardımcı olur. Bu aşamada kimyasal ya da fiziksel peelingler kullanılabilir. 

Doğru Makyaj Malzemesi Seçin

Uygulanan ürünlerin içeriğinin iyi ve cilt tipine uygun olması son derece önemlidir. Burada ürünün içeriğinin iyi olması, temiz içerikli ve güvenilen içerikte ürünlerin seçimidir. Cildin ihtiyacına yanıt vermeyen ürünleri kullanmak ciltte istenmeyen reaksiyonların oluşmasına neden olabilir. Özellikle fondöten ve BB krem gibi cildin tamamına uygulanan ürünlerin tüketicinin cilt tipine uygun olmaması, cildin hızlı yağlanmasına neden olabilir.

Cildiniz için Doğru Nemlendiriciyi Seçin

Ciltte yağlanmanın sebeplerinden birisi de cildin ihtiyaç duyduğu nemden mahrum kalmasıdır. Düzenli olarak her cilt temizliği sonrasında, tercihen serumdan sonra nemlendirici kullanılması cildin nem seviyesini koruması bakımından oldukça faydalıdır. Cilt tipine göre, yağlı ve karma cilt için su bazlı ürünlere; kuru ciltler içinse yağ bazlı nemlendiricilere ağırlık verilmelidir. Yağlı ciltlerde krem veya yağ bazlı ürünler yerine jel yapılı nemlendirme ürünleri tercih edilebilir. 

Makyajınızı Temizlemeyi Unutmayın

Yalnızca T bölgesi için değil tüm cilt sağlığı için makyaj temizliği atlanmaması gereken adımlardan biridir. Her akşam rutininde makyajın, kirin ve fazla sebumun ciltten arındırılması için gözeneklerin özenli ve derinlemesine temizlenmesi T bölgesinin yağlanmasını uzun vadede yavaşlatmaya katkı sağlar.  

T Bölgesi İçin Hangi İçerikleri İçeren Ürünler Kullanılmalıdır? 

T bölgesi için içerisinde salisilik asit, glikolik asit veya azelaik asit içeren ürünler kullanılabilir. Salisilik ve glikolik asit,  komedon oluşumunu azaltacağından cildin akneye yatkınlığını da azaltır. “Azelaik asit nedir?” sorusununa bu içeriğin hassas ciltlerin bile rahatlıkla kullanabileceği bir kimyasal peeling türü olduğu cevabı verilebilir. Ancak yine de bu tip ürünlerin kullanımında uzman görüşü alınması önerilir. 

Jojoba yağı ciltteki nem ve yağ dengesini sağlamakla bilinen doğal yağlardan biridir. Yağlı ciltli kişilerde bile geçerli olan bu özelliği sayesinde cildi nemlendirerek nemsizlik nedeniyle daha fazla yağ üretimini engeller. “Çay ağacı yağı nedir?” diye merak edenler varsa yağlı T bölgesi için etkili bir içerik olduğu cevabı verilebilir. Çay ağacı yağı bulunduran ürünler sebum üretimini azaltması ve antibakteriyel özellikleri ile ciltte akne ve cilt sorunlarına neden olan bakterilerin oluşumunu azaltarak akne oluşumunu engellemesiyle öne çıkar. Ancak esansiyel yağların saf haliyle cilde uygulanması istenmeyen etkilere neden olabilir.

T bölgesi İçin Sebum Dengeleyici Ürün Önerisi

T bölgesi bakımı için yukarıda açıklanan adımlara dikkat edildiği takdirde yağlanma sorunu büyük ölçüde azaltılabilir. Bu aşamaların bir kısmında daha hızlı ve etkili sonuç için T bölgesi yağlanması için üretilen ürünler kullanılabilir. Yüz yağlanması nasıl geçer diye merak edenler yağlanma karşıtı ürünleri tercih edebilirler. 

The Purest T-zone Oil Eraser 

T bölgesi için özel olarak formüle edilen The Purest T-zone Oil Eraser cilt yağlanmasına karşı kullanılabilecek ürünler arasında yer alır. İçeriğindeki azelaik asit cildi nazik bir şekilde soyarak ölü derilerden arındırır, çay ağacı yağı sivilce ve siyah nokta oluşumunu engellemeye yardımcı olur ve beta glukan ise cildin nemini arttırarak sebum dengelemeye yardımcı olur.