Ana Sayfa blog

Salisilik Asit Nedir?

Salisilik Asit Nedir?

<strong>Salisilik Asit Nedir?</strong>

Cilde faydalı kozmetik ve cilt bakım ürünleri kullananlar, “Salisilik asit nedir?” sorusunun cevabını araştırabilir. Salisilik asit; C₇H₆O₃ formülü ile belirtilen, molekül yapısı büyük olan, yağda çözünebilen ve beta hidroksi grubunda bulunan bir tür asittir. 200°C-230°C’de karbondioksit ve fenol olarak ayrışır. Renksiz, kokusuz ve kristalli bir organik bileşendir. Adı, söğüt anlamına gelen Latince ,<i>salix</i>, kelimesinden gelir. Söğüt ağacının kabuğunda doğal olarak bulunur. Yağda çözünme özelliği sayesinde cildin tüm katmanlarına nüfus edebilir ve gözeneklerin tamamen açılmasına yardımcı olur.

Bakterileri direkt olarak yok etmese de antibakteriyel özelliğe sahip olduğu için akne ve sivilce tedavilerinde kullanılabilir. Karma, yağlı ve normal cilt tipine sahip kişiler günlük,<a href="https://www.ecomercek.com/cilt-bakimi"> cilt bakımı</a>, rutinine salisilik asit içerikli ürünler ekleyebilir.

<strong> </strong>

<strong>Salisilik Asit Ne İşe Yarar?</strong>

Salisilik asit içerikli kozmetik ürünler, yaşa bağlı olarak yeni oluşmaya başlayan ince çizgileri ve kırışıkları azaltır. Cildin üst katmanını derinlemesine temizlediği için siyah nokta ve sivilce oluşumunu azaltabilir. Leke oluşumunun önüne geçmek için genişleyen gözeneklerde biriken kiri ve yağı temizler. Gözeneklerin küçülmesine yardımcı olur. Bazı ürünler derinin mikro düzeyde soyulmasını sağlayarak var olan leke görünümünü de azaltır. Peeling etkisi yarattığı için hassas cilde sahip olanların bu ürünleri bir uzmana danışarak kullanması faydalı olur.

“Salisilik asit ne işe yarar?” merak edenler bu maddeyi içeren ürünlerin cildin sebum dengesini koruduğunu da görebilir. Cilt bakım ürünleri, yağlı ve karma ciltlerde sivilce ve aknelere neden olan fazla yağı arındırır. Az miktarda kullanıldığında kuru ve hassas ciltleri yatıştırabilir. Ölü deriyi yok ederek cildin nefes almasını ve rahatlamasını sağlar.

<strong> </strong>

<strong>Salisilik Asidin Cilde Faydaları</strong>

Salisilik asit cilde faydaları arasında ürünlerin siyah nokta, beyaz nokta ve sivilce oluşumunu önlemesi bulunur. Cildin yalnızca üst katmanı olan epidermise değil, alt katmanlarına da etki ettiği için gözenekleri tıkayan kir, makyaj kalıntıları ve fazla yağın parçalanmasını sağlar. Bir tür eksfoliyatör olan salisilik asit, ölü derinin ciltten arınmasına yardımcı olur. Antiinflamatuar özelliğe sahip olduğu için iltihaplı sivilceler üzerinde etkilidir. Düzenli kullanımda komedon ve sivilceleri iyileştirerek yeni sivilce oluşumuna engel olur. Cildin sebum dengesini sağladığı ve fazla yağ oluşumunu engellediği için aşırı yağlı ciltlerde kullanımı uygundur.

Anti-aging etkisi, salisilik asit faydaları arasında bulunur. “Salisilik asit nelerde var?” araştıranlar, kırışıklıkları önlemede kullanılan krem ve serumlarla karşılaşabilir. Gençlik hücrelerini canlandırarak ince çizgi görünümünü azaltır. Keratolitik bir ürün olarak kullanıldığında peeling etkisi gösterir. Derinin çözünmesine ve soyulmasına yardımcı olduğu için cilt sorunlarını giderebilir.

<strong> </strong>

<strong>Salisilik Asit İçeren Ürünler Nelerdir?</strong>

“Salisilik asit nelerde bulunur?” sorusunun cevabı kozmetik, cilt bakım ürünleri ve dermokozmetik ürünler ile bazı gıdalardır. Yarı katı kozmetik ürünlerle birlikte sıvı formda ve çözelti şeklinde salisilik asit de mevcuttur. Salisilik asit içeren ürünler arasında kremler, jeller, maskeler, serumlar ve tonikler bulunur. Bu ürünler genellikle cildin temizlenmesi ve nemlendirilmesi amacıyla kullanılır. Günlük bakım rutinine dahil edilen duş jellerinde ve şampuanlarda da bu bileşen bulunabilir.

Salisilik asit içeren şampuanlar kepek tedavileri sırasında ya da mevsimsel kullanılabilir. Kuruyan kafa derisini nemlendirirken pullanmanın önüne geçer. Daha çok yağlı cilt tipine sahip kişilerde görünen ve inflamatuar bir deri hastalığı olan seboreik dermatit, kepekle yakından ilişkilidir. Bu rahatsızlık nedeniyle kafa derisinde görülen belirtilerin etkilerini en aza indirmek için salisilik asitli şampuanlardan yararlanılır. Ancak bu şampuanlar vücudun diğer bölgelerine zarar verebildiği için kullanım sırasında dikkat edilmesi gerekir.

Salisilik asit içerikli kremler tüm yüze ya da yalnızca sorunlu bölgelere uygulanabilir. Krem kullanımından önce cildin uygun bir ürünle derinlemesine temizlenmesi gerekir. Nemlendiricilerden önce kullanılan serumların çoğu akneye ve sivilceye meyilli ciltler için özel olarak hazırlanır. Tıkanmış gözenekleri açarak cilt görünümünün yenilenmesini sağlar. Tonikler ise gözeneklerin alt katmanlarına kadar işleyen yağ ve kiri arındırarak büyük gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olur. Kırışıklıklar ve ince çizgilerin giderilmesi için,<a href="https://www.ecomercek.com/lab-series-goz-cevresi-bakim-jeli-erkek-"> göz çevresi bakım jeli</a>, çeşitleri günde 1-2 kez kullanılabilir.

Salisilik asit içeren ilaçlar ise tedavi amacıyla alınabilir. 1800’lü yıllarda söğüt ağacının kabuğunun ağrılara iyi geldiğinin anlaşılmasından sonra aspirinin ham maddesi olarak bu madde kullanılır. Akne, sedef, seboreik dermatit, nasır ve siğil gibi hastalıkların tedavisi için kişilere salisilik asit içerikli ilaçlar verilebilir.

Bu anlamda yalnızca cilt bakım ürünlerinde değil; ilaçlarda ve antiseptiklerde de salisilik aside yer verilir. Antiinflamatuar ilaçlarda, kas ağrıları için kullanılan ilaçlarda ve bazı antibiyotiklerde bu bileşen bulunabilir. Antiinflamatuar etkiye sahip olan maddeler için “,<a href="https://www.ecomercek.com/azelaic-asit-nedir">Azelaic asit nedir</a>,?” sorusunun yanıtı da araştırılabilir. Tıp sektörünün yanı sıra gıda sektöründe koruyucu olarak da kullanılır.

“Salisilik asit nereden alınır?” merak edenler gıdalarla da karşılaşır. Salisilik asit kozmetik ve dermokozmetik ürünlerin yanı sıra bazı sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunur. Biber, mantar, brokoli, enginar, patates, patlıcan, domates gibi sebzeler ile portakal, ananas, erik, çilek, böğürtlen, şeftali gibi meyveler salisilik asit içerir. Ayrıca çay, kahve, fıstık, yer fıstığı ve susam tohumunda da belli miktarlarda bu maddeden bulunur. Salisilat intoleransı bulunan kişilerin bu gıdaları yüksek miktarda tüketmekten kaçınması faydalı olur.

<strong> </strong>

<strong>Salisilik Asidin Zararları</strong>

Salisilik asit zararları, kozmetik ve cilt bakım ürünlerinin kullanım şekli ve sıklığı ile ilişkilidir. Ayrıca cilt tipine uygun olmayan ürünler de tahriş, kuruluk ve kızarıklığa neden olabilir. Özellikle hassas bir cilde sahip olanların “Salisilik asit içeren kremler hangileri?” sorusuna yanıt bulması gerekir. Önerilen miktardan fazla kullanılan salisilik asit içeren kremler nedeniyle cildin üst tabakası soyulabilir. Ciltteki fazla yağın atılması ile birlikte deri normalden daha fazla kuruyarak tahriş olur. Kaşıntı, kurdeşen, batma ve karıncalanma görülebilir.

Kişilerin sağlık durumu da salisilik asit toleransını etkileyebilir. Karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olan bazı kişilerde mide bulantısı, kusma, halsizlik ve yorgunluk, bilinç bulanıklığı, duyma kaybı, hızlı nefes alma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar, nadiren görülen ciddi alerjik reaksiyonlardır. Bu durumda salisilik asit içerikli ürünlerin kullanımı hemen bırakılmalı ve bir sağlık kurumu ile iletişime geçilmelidir.

Salisilik asit yalnızca cilde dışarıdan sürülerek uygulandığı için bu maddenin oral yollardan alınmaması gerekir. Bu durum solunumun durmasına, astım krizlerine ve kanamaya neden olarak pek çok organa kalıcı hasar verebilir. Özellikle karaciğer ve böbreklerde fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabilir. Salisilik asit ve bu asitten türeyen kimyasalları içeren kozmetik ve cilt bakım ürünlerinin fazla miktarda kullanılması, salisilat zehirlenmesine neden olabilir. Çok yüksek dozda alındığında ciddi komplikasyonlara neden olduğu için belirtilen miktarlara ve kullanım sıklığına dikkat edilmesi gerekir.

<strong> </strong>

<strong>Salisilik Asit Kimler İçin Uygundur?</strong>

Salisilik asit; normal, karma ve yağlı ciltler üzerinde daha çok olumlu etki gösterir. Sivilceye meyilli ve sebum oranı yüksek ciltler için idealdir. Bu ciltlerde sivilce, akne ve siyah noktaların oluşmasının nedeni, gözeneklerin derinlerine kadar biriken yağ ve kirdir. Bu bileşeni içeren ürünler sebum dengesinin korunmasına ve ölü derinin arındırılmasına yardımcı olur. Bu sayede ileride ortaya çıkacak sivilcelere karşı da koruma sağlar.

Salisilik asit, hassas ve aşırı kuru ciltler de dahil olmak üzere her cilt tipinde kullanılabilir. Ancak hassas cilde sahip kişilerin salisilik asit içeren nemlendiriciler ve diğer kozmetik ürünleri kullanırken ürün içeriğine dikkat etmesi faydalı olur. Hamilelerin, açık yarası bulunanların ve egzama, sedef gibi deri hastalıklarına sahip olanların bu ürünleri uzman kontrolünde kullanmaları gerekir.

<strong> </strong>

<strong>Salisilik Asit Nasıl Kullanılır?</strong>

Salisilik asit, topikal bir anti-akne ürünü olarak cildin belli bölümlerine uygulanabilir. Salisilik asit kullanım aşamasında kuru ve hassas ciltlerin tahriş olmaması için kişilerin uygulamayı belli bir bölge ile sınırlandırması faydalı olur. Ürünler yalnızca siyah ve beyaz noktaların, sivilcelerin ve büyük gözenekli bölgelerin üzerine uygulanabilir. Uygulamadan sonra cilt üzerinde kızarıklığın önlenmesi için nemlendirici ve yatıştırıcı kremler kullanılması uygundur.

Formüllerde kullanılan salisilik asit konsantrasyonu %0.5-%2.5 arasında değişebilir. Bu orandan fazla konsantrasyona sahip ürünler yanıklara neden olabileceği için nötralize edilerek yalnızca profesyonel uygulamalarda kullanılır. 3-4 pH değerine sahip olan ürünlerde çoğunlukla %1-%2 oranında salisilik asit yer alır.

Salisilik asit içerikli ürünleri ilk kez kullanacakların ciltlerini ürüne alıştırması faydalı olur. Küçük bir bölgede haftada 1-2 kez bu ürünler kullanılarak en az 2 hafta boyunca etkiler ve reaksiyonlar gözlemlenmelidir. Cilt üzerinde alerji, tahriş, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerin görülmesi durumunda ürün kullanımı bırakılmalıdır. Ürünlerin etken maddesi cilt üzerinden kana karışabilir ve daha olumsuz sonuçlara neden olabilir. En iyi etkilerin elde edilmesi için salisilik asit içeren herhangi bir ürün kullanılmadan önce bir cilt uzmanına danışmak gerekir.

Salisilik asit kullanımı cildin güneşe karşı çok daha hassas hale gelmesine neden olur. Bu nedenle doğrudan ya da krem ve jel formda bu madde kullanıldığında güneş ışınlarından uzak durulması gerekir. Dışarı çıkması gereken kişilerin yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanması ve koruyucu kıyafetler giymesi faydalı olur.

En Çok Okunanlar

Retinol Nedir?

Retinol, yaşlanma ve akne etkilerini azaltmak için cilde topikal olarak uygulanan A vitaminin reçetesiz bir versiyonudur, hakkında daha fazla bilgi için okuyabilirsiniz.

Kırmızı Peeling Nedir?

Kırmızı peeling’in işlevi, kullanım alanları, kullanım şekli ve daha fazlası içeriğimizde. Tüm bunlar ve daha fazlası için The Ordinary red peeling içeriğine okuyabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı Nedir?

Melaleuca yağı olarak da bilinen çay ağacı yağı, yerli Avustralya bitkisi Melaleuca alternifolia'nın yapraklarından damıtılan esansiyel bir yağdır. okuyabilirsiniz.

Arbutin Nedir?

Arbutin; bitkilerden, en yaygın olarak yabanmersini bitkisinden, elde edilebilen veya laboratuvarda üretilebilen bir antioksidandır, cilt bakımı için önemlidir. okuyabilirsiniz.

AHA BHA Nedir?

AHA, alfa hidroksi asit anlamına gelir. BHA, beta hidroksi asit anlamına gelir. AHA ve BHA ne işe yarar, içeren ürünler ve daha fazlası için okuyabilirsiniz.

Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

Güneş kremi seçimi, farklı cilt türlerine uygun seçenekler arasından doğru seçim yapmak için oldukça önemlidir. Farklı cilt tiplerine uygun güneş kremi çeşitleri ve daha fazlası içeriğimizde! okuyabilirsiniz.

Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?

Güneş kreminin kullanım şekli, etkisi açısından oldukça önemlidir. Güneş kreminin sırası, sürülmesi gereken bölgeler, sürülme şekli ve daha fazlası içeriğimizde! okuyabilirsiniz.

Cilt Bakımında Kullanılan Asitler Nelerdir?

Cilt bakımında asit kullanımı oldukça önemlidir. Cilt tipine ve yaşa göre asit seçimi, mevsime göre asit kullanımı gibi bilgiler ve daha fazlası içeriğimizde! okuyabilirsiniz.

Cilt Bakımında C Vitamininin Önemi Nedir?

C Vitamini, cilt bakımında birçok duruma karşı oldukça etkili bir bileşendir. Cilde faydaları, kullanımı, C vitamini seçimi ve daha fazlası için okuyabilirsiniz.

Parafin Nedir?

“Cilt bakımı için kullanılan parafin nedir, cilde etkileri nelerdir?” ve “Parafin nelerde bulunur?” gibi soruların cevapları ve daha fazlası için okuyabilirsiniz.

Greenwashing (Yeşil Yıkama) Nedir?

"Greenwashing (yeşil yıkama) hakkında bilmeniz gerekenler" okuyabilirsiniz.

Doğa Dostu Ürün Nedir?

“Doğa dostu ürün nedir, özellikleri nelerdir?”, “Doğa dostu ürünler nelerdir, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” gibi birçok sorunun cevabı için okuyabilirsiniz.