Anasayfa İçerik İnceleme

Etilendiamin Tetraasetik Asit

Orta

Etilendiamin Tetraasetik Asit
İLGİLİ ÜRÜNLERİ LİSTELE

EDTA
Etilendiamin Tetraasetik Asit

Sentetik bileşendir.

Alerji/irritasyon etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Kanserojen etkisine dair literatür bilgisi bulunamamıştır.

Üreme/endokrin/organ etkisine dair literatür bilgisi bulunamamıştır.

Kullanım kısıtlaması bulunmamaktadır.

Etikette Nasıl Görürüz?

(Ethylenedinitrilo)Tetra- Acetic Acid

Edetic Acid

Edta

Ethylene Diamine Tetra Acetic Acid

Ethylenediaminetetraacetic Acid

Tümünü Gör

(Ethylenedinitrilo)Tetra- Acetic Acid

Edetic Acid

Edta

Ethylene Diamine Tetra Acetic Acid

Ethylenediaminetetraacetic Acid

İçerik Fonksiyonları

Şelat Ajanı

Nedir,

Ne İşe Yarar?

EDTA, minerallerin ve metallerin diğer bileşenlere bağlanmasını ve etkinliklerini etkilemesini önlemek için kullanılan bir şelatlama maddesidir. Şelatlama ajanları ayrıca bir ürünün dokusunda, kokusunda ve/veya kıvamında istenmeyen değişiklikleri önler, bu nedenle iyi stabilizatörler olarak kabul edilir.

Nedir,

Ne İşe Yarar?

EDTA, minerallerin ve metallerin diğer bileşenlere bağlanmasını ve etkinliklerini etkilemesini önlemek için kullanılan bir şelatlama maddesidir. Şelatlama ajanları ayrıca bir ürünün dokusunda, kokusunda ve/veya kıvamında istenmeyen değişiklikleri önler, bu nedenle iyi stabilizatörler olarak kabul edilir.

Yazıyı Göster

Sağlık Etkisi

EDTA (etilendiamin tetraasetik asit) Bu bileşenler, kozmetik formülasyonlarda şelatlayıcı ajanlar olarak işlev görür. EDTA'nın tipik kullanım konsantrasyonu %2'den azdır. Hayvanlarda toksik etkiye neden olduğu bildirilen en düşük doz 750 mg/kg/gün olmuştur. Yapılan in vivo çalışmalarda EDTA'ya ağızdan maruz kalma, hayvanlarda olumsuz üreme ve gelişimsel etkilere neden olmuştur. Ancak yapılan klinik testler, bir EDTA tuzunun deri yoluyla emilmediğini bildirilmiştir. Bununla birlikte, bu bileşenlerin kalsiyumu şelatlayacakları için diğer kimyasalların deriye geçişini etkilemesi muhtemeldir. Bu nedenle çoğu kozmetik formülasyonda EDTA'ya maruz kalma, oral dozlama çalışmalarında toksik olarak görülenlerin çok altında sistemik maruz kalma seviyeleri üretecektir. Bununla birlikte, solunabilen kozmetik formülasyonlarda EDTA'ya maruz kalma ile ilgili endişeler mevcuttur. Yapılan maruz kalma çalışması, aerosol haline getirilmiş bir kozmetik formülasyonun solunması yoluyla maksimum EDTA dozunun, üreme veya gelişimsel toksisite ürettiği gösterilenin altında olduğunu göstermiştir. Bu verilere dayanarak, Kozmetik İçerik İnceleme Uzman Paneli, kozmetik formülasyonlarda kullanıldığı şekliyle güvenli olduğunu tespit etti.

Sentetik bileşendir. Laboratuvar koşullarında çeşitli prosesler kullanılarak üretilmiş ham maddelerdir.

Hayvansal kaynaklar (propolis, bal, balmumu, lanolin, kolajen, salyangoz özü, süt vb.) kullanılmadan elde edilmiş ham maddelerdir. Vegan ürün kullanmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken bir kriterdir.

Yapılan araştırmalarda her cilt tipinde farklı etki görülebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sebeple, alerji/irritasyon etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bir durumdur. Ancak, özellikle hassas cilt tipine sahip kişilerde batma, karıncalanma, kaşıntı, kızarıklık, tahriş, ciltte pullanma ve şişlik gibi reaksiyonlara sebep olabilir. Bu içeriğe sahip bir ürünü kullanmadan önce dermatoloğunuza danışınız. Detaylı bilgi almak için referanslar bölümünü inceleyebilirsiniz.

Kanserojen etkisine dair literatür bilgisi bulunamamıştır. Detaylı bilgi almak için referanslar bölümünü inceleyebilirsiniz.

Üreme/endokrin/organ etkisine dair literatür bilgisi bulunamamıştır. Detaylı bilgi almak için referanslar bölümünü inceleyebilirsiniz.

TİTCK ve/veya AB Kozmetik Yönetmeliği'ne göre bu hammaddenin kozmetik ürünlerde kullanım kısıtı bulunmamaktadır. Bu hammaddenin güvenli kullanımı için üreticilerin, kullanıcı güvenliğini göz önünde bulundurarak ürün formülasyonu geliştirmeleri gerekir.

Çevre Etkisi

Doğada kalıcıdır. Sucul ortamda kalıcı, toksik etkilidir.

İçeriğe Sahip Ürünler

Referanslar

İçeriğe Sahip Ürünler

İçeriğe Sahip Ürünler

Referanslar

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu - Kozmetik Yönetmeliği

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu - Tıbbi Bitki Monografları

Cosmetic Ingredients Inventory List - CosIng

International Agency for Research on Cancer - IARC

European Chemicals Agency - ECHA

Cosmetic Ingredient Review - CIR

People for the Ethical Treatment of Animals-PETA

En Çok Okunan Blog Yazılarımız

Arbutin Nedir?

Arbutin; bitkilerden, en yaygın olarak yabanmersini bitkisinden, elde edilebilen veya laboratuvarda üretilebilen bir antioksidandır, cilt bakımı için önemlidir.

48670 Görüntüleme

Kırmızı Peeling Nedir?

Kırmızı peeling’in işlevi, kullanım alanları, kullanım şekli ve daha fazlası içeriğimizde. Tüm bunlar ve daha fazlası için The Ordinary red peeling içeriğine tıklayın!

28976 Görüntüleme

Cilt Bakımında Kullanılan Asitler Nelerdir?

Cilt bakımında asit kullanımı oldukça önemlidir. Cilt tipine ve yaşa göre asit seçimi, mevsime göre asit kullanımı gibi bilgiler ve daha fazlası içeriğimizde!

16008 Görüntüleme

Losyon Nedir?

“Losyon nedir, nasıl kullanılır?”, “Losyon çeşitleri nelerdir?”, “Losyon zararlı mıdır?” gibi soruların cevapları ve daha fazlası için tıklayın.

13000 Görüntüleme

Cilt Bakımında C Vitamininin Önemi Nedir?

C Vitamini, cilt bakımında birçok duruma karşı oldukça etkili bir bileşendir. Cilde faydaları, kullanımı, C vitamini seçimi ve daha fazlası için tıklayın!

10101 Görüntüleme

AHA BHA Nedir?

AHA, alfa hidroksi asit anlamına gelir. BHA, beta hidroksi asit anlamına gelir. AHA ve BHA ne işe yarar, içeren ürünler ve daha fazlası için tıklayın!

9040 Görüntüleme

Peptit Nedir?

“Peptit nedir?”, “Kolajen peptit hangi gıdalarda bulunur, ne işe yarar, faydaları nelerdir?” gibi soruların yanıtları ve daha fazlası için tıklayın.

8314 Görüntüleme