İyi

Pantenol
İLGİLİ ÜRÜNLERİ LİSTELE

Panthenol
Pantenol

Yarı sentetik bileşendir.

Alerji/irritasyon etkisi bulunmamaktadır.

Kanserojen etkisine dair literatür bilgisi bulunamamıştır.

Üreme/endokrin/organ etkisine dair literatür bilgisi bulunamamıştır.

Kullanım kısıtlaması bulunmamaktadır.

Etikette Nasıl Görürüz?

2,4-Dihydroxy-N-(3-Hydroxypropyl)-3,3-Dimethyl- Butanamide

2,4-Dihydroxy-N-(3-Hydroxypropyl)-3,3-Dimethylbutanamide, Butanamide

2,4-Dihydroxy-N-(3-Hydroxypropyl)-3,3-Dimethyl-, Butanamide

2,4Dihydroxyn(3Hydroxypropyl)3,3Dimethyl,(+/)

D-Pantothenyl Alcohol

Dexpanthenol

Dl-Pantothenyl Alcohol

Panthenol

Panthenol

Dl-Form

Pantothenol

Pantothenyl Alcohol

Provitamin B5

Tümünü Gör

2,4-Dihydroxy-N-(3-Hydroxypropyl)-3,3-Dimethyl- Butanamide

2,4-Dihydroxy-N-(3-Hydroxypropyl)-3,3-Dimethylbutanamide, Butanamide

2,4-Dihydroxy-N-(3-Hydroxypropyl)-3,3-Dimethyl-, Butanamide

2,4Dihydroxyn(3Hydroxypropyl)3,3Dimethyl,(+/)

D-Pantothenyl Alcohol

Dexpanthenol

Dl-Pantothenyl Alcohol

Panthenol

Panthenol

Dl-Form

Pantothenol

Pantothenyl Alcohol

Provitamin B5

İçerik Fonksiyonları

Elektriklenme Önleyici

Saç Bakımı

Cilt Bakımı

Nedir,

Ne İşe Yarar?

Pantenol, B kompleks vitaminlerinin bir bileşeni olan pantotenik asidin bir alkol türevidir ve sağlıklı epitelin temel bir bileşenidir. Pantenolün aktif formu olan dekspantenol, epitelde protein metabolizması için önemli olan birçok enzimatik reaksiyonda bir kofaktör olarak görev yapan Koenzim A'nın temel bir bileşeni olan pantotenik asit (Vitamin B5) oluşturmak üzere enzimatik olarak parçalanır. Dekspantanol, iyi nüfuz etmesi ve yüksek lokal konsantrasyonları nedeniyle, kaşıntıyı gidermek veya iyileşmeyi desteklemek için dermatolojik durumların tedavisi için merhemler ve losyonlar gibi birçok topikal üründe kullanılır. Dekspantenolün topikal kullanımının dermatolojik etkileri, artan fibroblast proliferasyonunu ve yara iyileşmesinde hızlandırılmış yeniden epitelizasyonu içerir. Ayrıca, topikal bir koruyucu, nemlendirici görevi görür ve anti-inflamatuar (iltihaplanma ve ödemi azaltan maddelerin ortak adı) özellikler göstermiştir. Bu aktif bileşen, saçı parlak ve esnek hale getirmek için şampuan ve saç kremlerinin formülasyonunda kullanılır. Bir çok bitkisel maddede bulunmasına karşın sanayide sentetik formu tercih edilir.

Nedir,

Ne İşe Yarar?

Pantenol, B kompleks vitaminlerinin bir bileşeni olan pantotenik asidin bir alkol türevidir ve sağlıklı epitelin temel bir bileşenidir. Pantenolün aktif formu olan dekspantenol, epitelde protein metabolizması için önemli olan birçok enzimatik reaksiyonda bir kofaktör olarak görev yapan Koenzim A'nın temel bir bileşeni olan pantotenik asit (Vitamin B5) oluşturmak üzere enzimatik olarak parçalanır. Dekspantanol, iyi nüfuz etmesi ve yüksek lokal konsantrasyonları nedeniyle, kaşıntıyı gidermek veya iyileşmeyi desteklemek için dermatolojik durumların tedavisi için merhemler ve losyonlar gibi birçok topikal üründe kullanılır. Dekspantenolün topikal kullanımının dermatolojik etkileri, artan fibroblast proliferasyonunu ve yara iyileşmesinde hızlandırılmış yeniden epitelizasyonu içerir. Ayrıca, topikal bir koruyucu, nemlendirici görevi görür ve anti-inflamatuar (iltihaplanma ve ödemi azaltan maddelerin ortak adı) özellikler göstermiştir. Bu aktif bileşen, saçı parlak ve esnek hale getirmek için şampuan ve saç kremlerinin formülasyonunda kullanılır. Bir çok bitkisel maddede bulunmasına karşın sanayide sentetik formu tercih edilir.

Yazıyı Göster

Sağlık Etkisi

Yarı sentetik bileşendir. Başlangıç ham maddeleri doğal kaynaklıdır ancak laboratuvar koşullarında çeşitli prosesler kullanılarak başlangıçtaki halindekinden farklı bir hale getirilir.

Hayvansal kaynaklar (propolis, bal, balmumu, lanolin, kolajen, salyangoz özü, süt vb.) kullanılmadan elde edilmiş ham maddelerdir. Vegan ürün kullanmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken bir kriterdir.

Alerji/irritasyon etkisine dair literatür bilgisi bulunamamıştır. Detaylı bilgi almak için referanslar bölümünü inceleyebilirsiniz.

Kanserojen etkisine dair literatür bilgisi bulunamamıştır. Detaylı bilgi almak için referanslar bölümünü inceleyebilirsiniz.

Üreme/endokrin/organ etkisine dair literatür bilgisi bulunamamıştır. Detaylı bilgi almak için referanslar bölümünü inceleyebilirsiniz.

TİTCK ve/veya AB Kozmetik Yönetmeliği'ne göre bu hammaddenin kozmetik ürünlerde kullanım kısıtı bulunmamaktadır. Bu hammaddenin güvenli kullanımı için üreticilerin, kullanıcı güvenliğini göz önünde bulundurarak ürün formülasyonu geliştirmeleri gerekir.

Çevre Etkisi

Çevre üzerinde toksik etkisi bulunduğuna dair literatür bilgisine rastlanmamıştır.

İçeriğe Sahip Ürünler

Referanslar

İçeriğe Sahip Ürünler

İçeriğe Sahip Ürünler

Referanslar

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu - Kozmetik Yönetmeliği

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu - Tıbbi Bitki Monografları

Cosmetic Ingredients Inventory List - CosIng

International Agency for Research on Cancer - IARC

European Chemicals Agency - ECHA

Cosmetic Ingredient Review - CIR

People for the Ethical Treatment of Animals-PETA

En Çok Okunan Blog Yazılarımız

Arbutin Nedir?

Arbutin; bitkilerden, en yaygın olarak yabanmersini bitkisinden, elde edilebilen veya laboratuvarda üretilebilen bir antioksidandır, cilt bakımı için önemlidir.

47598 Görüntüleme

Kırmızı Peeling Nedir?

Kırmızı peeling’in işlevi, kullanım alanları, kullanım şekli ve daha fazlası içeriğimizde. Tüm bunlar ve daha fazlası için The Ordinary red peeling içeriğine tıklayın!

28446 Görüntüleme

Cilt Bakımında Kullanılan Asitler Nelerdir?

Cilt bakımında asit kullanımı oldukça önemlidir. Cilt tipine ve yaşa göre asit seçimi, mevsime göre asit kullanımı gibi bilgiler ve daha fazlası içeriğimizde!

15078 Görüntüleme

Losyon Nedir?

“Losyon nedir, nasıl kullanılır?”, “Losyon çeşitleri nelerdir?”, “Losyon zararlı mıdır?” gibi soruların cevapları ve daha fazlası için tıklayın.

12625 Görüntüleme

Cilt Bakımında C Vitamininin Önemi Nedir?

C Vitamini, cilt bakımında birçok duruma karşı oldukça etkili bir bileşendir. Cilde faydaları, kullanımı, C vitamini seçimi ve daha fazlası için tıklayın!

9709 Görüntüleme

AHA BHA Nedir?

AHA, alfa hidroksi asit anlamına gelir. BHA, beta hidroksi asit anlamına gelir. AHA ve BHA ne işe yarar, içeren ürünler ve daha fazlası için tıklayın!

8880 Görüntüleme

Peptit Nedir?

“Peptit nedir?”, “Kolajen peptit hangi gıdalarda bulunur, ne işe yarar, faydaları nelerdir?” gibi soruların yanıtları ve daha fazlası için tıklayın.

8075 Görüntüleme